2024. április 26. - Ervin

Gyurcsány, Szili és a rendőrség is részt vesz

A miniszterelnök, a házelnök, a kormány tagjai, a rendőrség és a megszűnő határőrség vezetői is részt vesznek a schengeni határnyitás kapcsán rendezett ünnepségeken. Ausztria, Szlovénia és Szlovákia irányába pontban éjfélkor nyílnak meg a határok, a progr
2007. december 20. csütörtök 15:05 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön este 11 órától vesz részt a hegyeshalmi határátkelőnél a schengeni határnyitó ünnepségen Göncz Kinga külügyminiszter, illetve Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterrel együtt. A határon pontban éjfélkor bontják el az eddigi ellenőrzést szolgáló sorompókat és attól a pillanattól kezdve bárki mindenfajta kontroll nélkül átsétálhat majd a szomszédos országba. A kormányfő a történelmi eseményen beszédet is mond.

Gyurcsány Ferenc pénteken Nógrád megyében látogat, ahol részt vesz és köszöntőt mond
a Cered-medvesaljai határátkelő "Schengeni karácsony" ünnepségén.

A határnyitási ünnepségek egyébként már csütörtökön napközben megkezdődtek. Sopronban a schengeni csatlakozás tiszteletére délutántól "Határtalan Koncertet" rendeznek, amelyen részt vesz Takács Albert, illetve osztrák kollégája, Kovács László EU biztos, Bencze József országos rendőrfőkapitány és Béndek József a hamarosan megszűnő határőrség országos parancsnoka.

Az érintett határszakaszok számos átkelőjén ünnepelnek. A fertőrákosi, a soproni és a nemesnéi átkelőn rendezett ünnepségeken Szili Katalin házelnök is részt vesz. Kercaszomor és Domonkosfa között békepadot- és oszlopot avatnak, Esztergomban pedig egész napos ünnepségeket tartanak. Balassagyarmaton már a csatlakozás előtt megkezdődnek a programok, Szécsény határában, Pösténypusztánál az Ipoly fölé emelt gyaloghídon alkotnak majd élőláncot magyarok és szlovákok.

Magyarország csütörtökön éjfélkor csatlakozik a Schengeni-övezethez, ezzel megnyílik a határ Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé. A három országba ezentúl tehát bárki bármikor, ellenőrzés nélkül átmehet majd.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását