2024. május 2. - Zsigmond

Az SZDSZ támogatja

A parlament asztalán két, a párt- és kampányfinanszírozást szabályozó törvényjavaslat is fekszik, és az SZDSZ ezek közül bármelyiket hajlandó támogatni - mondta szerdán Horn Gábor az MTI-nek.
2008. szeptember 24. szerda 16:35 - Hírextra
Az SZDSZ ügyvivője kiemelte: a tavaly év végén két szocialista képviselő, Puch László és Tóbiás József által benyújtott javaslat elfogadható lenne az SZDSZ számára. Horn Gábor emlékeztetett rá, hogy 2007-ben az Eötvös Károly Intézet kezdeményezésére elkészült ötpárti javaslat szintén szabályozta volna a kérdést. A liberális párt azt is elfogadhatónak tartaná, ha ezt vennék elő és szavaznák meg.

A megállapodás tavaly az aláírás előtt a Fidesz rúgta fel, amikor azt javasolta, hogy a médiát ne lehessen felhasználni a kampány során - szögezte le Horn Gábor, aki ezt az ötletet abszurdnak nevezte.

Az Eötvös Károly Intézet tavaly augusztusban közleményben tudatta, hogy a zárómegbeszélésen a Fidesz delegáltja fenntartásokat fogalmazott meg, összhangban a pártnak az időközben egyoldalúan, a tárgyalássorozattól függetlenül nyilvánosságra hozott javaslataival. A többi résztvevő akkor ezt a megoldást elfogadta, azonban később, az aláírás előtt a kormánypártok jelezték, hogy a "csonka" megállapodást nem írják alá.

Horn Gábor szerdán úgy nyilatkozott, hogy az SZDSZ nem akar PR-akcióként előállni egy újabb javaslattal, hiszen annak elfogadásához kétharmados többséget kell szerezni a parlamentben és ehhez a két nagypártnak "önmagával kell dűlőre jutnia".

A Transparency International (TI) magyarországi ügyvezetője kedden közölte, hogy Magyarország a korrupciós érzékelési index (CPI) nemzetközi rangsorában a 47. helyre csúszott vissza a tavalyi 39. helyről, a régióban Szlovénia, Észtország után az idén Csehország is megelőzte.

Az 1-10 között index mutatja a korrupciós fertőzöttséget, ahol a 10-es mutató a legjobb, az egyes a legrosszabb. Magyarország 2008-as indexe 5,1 a tavalyi 5,3-as mutató után, de ez a csekély visszaesés egybeesik a régiós országok javulásával - magyarázta Alexa Noémi.

A TI ügyvezetője szerint a hazai korrupció melegágya a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel gyakran összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer. A korrupció terjedése gátolja a gazdasági növekedést, a korrupció visszaszorítása pedig gyorsítja azt - jelezte Alexa Noémi, hozzátéve hogy egy vizsgálat szerint a CPI értékének egypontos javulása 0,5 százalékkal javítja a gazdasági növekedést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását