2024. május 3. - Tímea, Irma

Az Oscart is bojkottálják

Hetedik hetébe lépett az Amerikai Irók Céhének sztrájkja és jelen pillanatban nincs kivel tárgyalniuk, mert a producerek tíz napja felálltak a tárgyalóasztaltól és kompromisszumos javaslatokat várnak. Az viszont nincs - nyilakozta a Független Hírügynökség
2007. december 20. csütörtök 21:30 - Hírextra
Linda Burstyn magyarul szólt a telefonba. Édesanyja 1956-ban disszidált Chicagóba, egyébként Kaposvárott született. Mint elmondta, az amerikai forgatókönyvírók meggyőződése, hogy 2-7 éven belül a televíziók az interneten keresztül működnek majd, a tévés műfaj egybemosódik az internetszolgáltatásokkal. Az ő szerződésük jelenleg csak a tévés műsorok forgatókönyveinek a megírására vonatkozik, pénzt ezekért kapnak. Nincs beleszólásuk az internetforgalmazásba és abból nem részesednek korrekt módon.

Az írók átlagos éves fizetése 62 572 dollár, ami az amerikai minimálbér kétszerese. A 12 ezer tagot számláló írók céhének csak 5 százaléka részesedik kiugróan magas fizetésben, miközben 95 százalékuk inkább ennél az átlagnál kevesebbet keres.

A filmekből és a tévésorozatokból viszont milliárdokat zsebelnek be a nagy tévétársaságok, a Warner Bros, a Sony Pictures, a CBS, az NBC/Universal, a Murdoch vezette News Corporation, a Walt Disney, a Paramount és az MGM. Utóbbiak számítása szerint 115 millió dollárt veszítettek a forgatókönyvírók november 5-én kezdődött sztrájkja óta, és ha januárban is folytatódik a munkabeszüntetés, 200 millió dollár lesz a havi veszteségük.

A szórakoztatóiparban dolgozó 250 ezer alkalmazott megélhetése is bizonytalanná vált. Honlapjukon pereg a számláló, mutatva minden pillanatban a felhalmozódó veszteségeket.

A hét konglomerátumot tömörítő produceri-direktori ernyőszervezet (AMPTP: Alliance of Motion Picture and Televison Producers) új munkaszerződést akart aláíratni a Amerikai Írók Céhével (WGA), amely a hollywoodi írók szerint egyenlő lenne azzal, hogy csökkennek a bevételeik, és nem kapnának egészség- és nyugdíjbiztosítást sem a jövőben.

Burstyn a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy nem írnak külön felkérésre sem forgatókönyvet a Golden Globe- és az Oscar-gálára, hacsak addig meg nem egyeznek. Az 1988. évi hasonló sztrájk 22 hétig tartott. Mivel az AMPTPT nem tárgyal, a műsorgazdákkal próbálnak külön-külön egyezségre jutni.

Amerikában hét hete ismétlések mennek, 10-20 éves műsorokat, show-kat vetítenek. Egyes kimutatások szerint a nézők 33 százaléka már hátat fordított kedvenc műsorának, és éppen az internet népszerűsége miatt szinte reménytelen lesz visszahódítani őket.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását