2024. április 20. - Tivadar

Lánglovagok a Parlament előtt

A tűzoltók végső esetben akár be is szüntetik a munkát, noha ezt a jelenlegi törvény tiltja - mondta szerdán a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. Kajsza Zoltán szerint a 20 milliárd forintot is elérheti az az összeg, amelyet a
2007. november 21. szerda 16:44 - Hírextra
A HTFSZ tagjai is demonstrálnak majd a Parlament előtt. A tűzoltók érdekvédelmi szerve támogatja a Liga Szakszervezetek szerda estére meghirdetett demonstrációját és egyetért követeléseivel. A szakszervezetnek csaknem 3800 tagja van, akik maguk dönthetnek a részvételről.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) 81 munkaügyi pert indított országszerte a túlmunka-juttatás kifizetése érdekében. A három évre visszamenőleg követelt összeg kamatokkal és a perköltséggel együtt elérheti a 20 milliárd forintot. Az Európai Parlament illetékes bizottsága is vizsgálja már a kérdést.

Jelenleg 50 óra a tűzoltók heti munkaideje, jövőre is csak 48-ra csökken, ami lényegesen magasabb az általános 40 óránál. Valójában a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók ma is jóval 50 óra felett teljesítenek, mert nem lettek többen, a munka sem lett kevesebb, mint évekkel ezelőtt, amikor a törvény szerint is 54-56 óra volt a munkaidejük - mondta a szakszervezeti vezető. A kereseteket arra alapozták, hogy az uniós szabály értelmében túlmunkával együtt is legfeljebb 48 óra lehet a munkaidő, ezért az átlagosan 8 órára jutó kompenzációt követelik.

Az érdekvédők cáfolták azt a korábbi lapértesülést, amely szerint a tűzoltók bruttó átlagfizetése eléri a 226 ezer forintot. A tájékoztatón egy 14 éve a testületnél szolgáló tűzoltó fizetési lapját is bemutatták, amelyen - pótlékokkal együtt - mindössze bruttó 164 ezer forint szerepelt, amiből alig több mint 100 ezer forintot kap kézhez.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását