2024. április 29. - Péter

Az zene és az irodalom jegyében

Kodály Zoltán (1882-1967) dupla évfordulója nyomán a zene, az irodalom és az ifjúság jegyében zajlottak a rendezvények a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban az idén - mondta el az MTI-nek Pap Éva igazgató.
2007. december 19. szerda 17:16 - Hírextra

Kodály Zoltánról egész Finnországban tartottak megemlékezéseket és koncerteket. A magyar intézetben november 30-án volt a kiállítással egybekötött nagysikerű Kodály-záróhangverseny.
Minden évben eseményszámba megy a magyar kultúra hete rendezvénysorozat. Idén márciusban Rovaniemiben tartották meg az összművészeti bemutatkozást.

Volt komolyzenei koncert, népzenei és néptánc est, rock- és popzene, s nem maradhatott ki a dzsessz sem. Mindezen felül irodalmi est, filmvetítések kiállítás gazdagította a programot.
Pap Éva elárulta, hogy 2008-ban, február 28-án Helsinkiben kezdődik a magyar kultúra hetei program, ugyanis két héten át tartanak majd a rendezvények.

A mai magyar irodalom után élénken érdeklődnek a finn egyetemisták. Jyva:skyla:ban, Finnország legnépszerűbb egyetemén a hungarológiát hallgató diákok lefordították Mészöly Miklós novelláit Tuomo Lahdelma professzor vezetésével. A professzor a magyar irodalom kiváló ismerője, maga is fordít, s hallgatóit gyakran elviszi Balatonfüredre, a Fordítóházba.

Emlékezetes irodalmi estet tartottak márciusban, amikor átadták Hannu Launonen finn irodalmárnak, műfordítónak a magyar irodalom és kultúra népszerűsítéséért neki ítélt Rácz István-díjat.

Hannu Launonen finn nyelvre ültette többek között Esterházy Péter, Nádas Péter, Radnóti Miklós, József Attila, Petőfi Sándor, Szilágyi Domonkos és Csoóri Sándor műveit. A díjat a Finnországban élő és alkotó Rácz Sándor (1908-1998) műfordító, fotóművész emlékére alapították, és 2002 óta minden évben kiadják.

A Helsinki Nemzetközi Könyvvásáron idén először közös standon mutatkozott be gyermekkönyvekkel a magyar, a német, az olasz és a francia intézet.

A Helsinkiben működő külföldi intézetek összefogása rendkívül eredményes volt, sokan keresték fel őket a vásáron, csak a magyar intézet bemutatkozó szórólapjából 2000 példány fogyott el, és nagy volt az érdeklődés a Móra Kiadó mesekönyvei iránt is - tette hozzá az igazgató.

Népszerű az intézetben tartott Kávéházi beszélgetések nevű programjuk, amikor színházban, zenében, képzőművészetben, irodalomban jártas szakemberrel - aki Magyarországon is járt - kötetlen beszélgetést folytat a közönség.

A finnugor rokonságtudattal nem lehet becsalogatni senkit az intézetbe, ezért az óvodás korúakkal kezdik a magyar kultúra megismertetését - mondta Pap Éva. 2006-ban két hét alatt 400 gyermekkel foglalkoztak, énekeltek és játszottak. Idén volt a gyermekkönyvfesztivál, jövőre pedig a magyar kulturális heteken a kicsiktől az ifjú felnőttekig próbálják megszólítani a finn fiatalságot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását