2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Felsőoktatási kerekasztal jövőre

Befejeződött a felsőoktatási kerekasztal szakértői bizottságának tárgyalássorozata a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alternatív tandíjjavaslatáról. A tárgyalások több menetben folytak a HÖOK által delegált tagokkal, a készülő mun
2007. december 19. szerda 17:12 - Hírextra

A HÖOK javaslatának átvétele - október 6. - óta kölcsönösen megismerték egymás javaslatait, észrevételeit, megvizsgálták a törvényességi kérdéseket, és szerdán befejezték a szakértői megbeszéléseket. A szaktárca változatlanul megállapodást kíván kötni - mondta Manherz Károly, hozzátéve, hogy januárban a felsőoktatási kerekasztal elé tárják a munkaanyagot.

Ismertette, a tárgyalások során egyetértettek abban, hogy a képzési hozzájárulásra szükség van, a hozzájárulás mértékét differenciálni kell a különböző képzési szintek, alap és mesterképzés szerint. A hozzájárulásnak elsődlegesen a minőségi képzést kell szolgálnia. A szakállamtitkár megjegyezet, véleménykülönbség a HÖOK-kal a módban és a technikában maradt.

A szerdai, utolsó szakértői tárgyaláson jelen volt Hiller István oktatási és kulturális miniszter is. Tíz pontos anyagban foglalták össze a még megvitatandó kérdéseket, például azt, hogy miként érvényesüljön az igazságosság elve a hozzájárulások megállapításában, hogyan jelenjen meg a költségtérítéses képzésben résztvevők érdekeinek képviselete. Milyen fajta forrásképződést jelent a hozzájárulás a felsőoktatási intézmények számára, és mit lehet törvénymódosítással, illetve kormányrendelettel szabályozni.

A sajtótájékoztatón jelenlévő HÖOK elnök, Miskolczi Norbert megjegyezte, szerették volna, ha karácsonyra bejelenthetik a tandíjmentességet. De belátták, hogy sokkal több törvény és szabályozási módosításra van szükség. Nagyon reméli hogy a tárca mindent megtesz a mielőbbi megállapodásért, hiszen közeleg az egyetemi-főiskolai jelentkezések ideje - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását