2024. május 2. - Zsigmond

Vásárolj okosan!

Nem érdemes sietve vásárolni: ez a művelet bizony időt igényel, főleg, ha a vásárló körültekintő és tudatos, azaz betartja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) ünnepi jó tanácsait, amelyekről Szép Gábor szóvivő tájékoztatta az MTI munkatársát.
2007. december 18. kedd 07:05 - Hírextra

Vásárolj okosan! - ezzel a jelszóval bocsátotta az MTI rendelkezésére ünnepi jó tanácsainak listáját az OFE. Bár már csak néhány nap van karácsonyig, azt javasolják a fogyasztóvédők, hogy senki ne kapkodjon, helyette tájékozódjon alaposan az üzletekben.

Érdemes átböngészni az áruismertetőket és nem árt rákattintani a www.ofe.hu honlapra is.
Különösen karácsony idején aktuális megkérdezni a pult mögött állót, hogy kicserélik-e az ajándékot, ha például nem tetszik a szín, vagy rossz a méret. Erre nem kötelezhetők a kereskedők, de sok helyütt megteszik, hiszen a vevő hálás érte.

Olyan helyen semmit nem szabad venni, ahol nem adnak nyugtát. Nemcsak az adó miatt - előfordulhat ugyanis, hogy a termék hibás.

A tartós, nagy értékű javaknál egy év a jótállás kötelező időtartama, ezalatt a vevőt megilleti a javítás, a csere, az árleszállítás vagy a vásárlástól való elállás joga.

A hibás termékkel nem szükséges a szervizbe menni, a vásárlás helyére is vissza lehet vinni, ezt azonban kevesen tudják.

Minőségi reklamáció esetén kötelező a jegyzőkönyv felvétele - ezt nem helyettesíti a vásárlók könyvébe történő bejegyzés.

Ha többféle ár látható a terméken, mindig a legkisebbet kell kifizetni.

Aminek lejárt a fogyaszthatósági határideje, azt nem szabad megvenni. Érdemes megvizsgálni, nincs-e két határidőt jelölő címke a termékre ragasztva, akár egymásra.

Tévedésen alapul az a sok helyütt látható felirat, hogy "akciós árut nem cserélünk". Az akciós árut is ki kell cserélni, ha hibás, kivéve, ha a leárazás oka a hiba és erre felhívják a vevő figyelmét.

Az OFE szóvivője arra is felhívja a figyelmet, hogy ki ne fussanak a vásárlók az időből: december 24-én délután 2 órakor zárnak az üzletek.

Az ünnepi rohanásban is figyelni kell a pénzre, a táskákra: a frissen vásárolt ajándékokat senki ne hagyja az autóban, a táskát ne hagyja őrizetlenül a próbafülkében és főleg ne felejtse ott.

Sok sértődés származhat abból, amikor a biztonsági őrök megkérik a vevőt, mutassa meg a táskáját vagy emelje fel a bevásárlókocsiba dobott télikabátot. A sértődés értelmetlen, hiszen ezt azért teszik az őrök, mert a tolvajok legtöbbször vásárlónak álcázzák magukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását