2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Fidesz szerint átnyomták a törvényt

A Fidesz szerint kettészakítja a társadalmat az egészségbiztosításról szóló törvény, amelyet a kormánypártok hétfőn "átnyomtak" az Országgyűlésen - erről Navracsics Tibor beszélt a fontosabb szavazások után újságíróknak.
2007. december 18. kedd 07:01 - Hírextra

Hangsúlyozta: "átnyomták az Országgyűlésen ezt a törvényt", hatalmi alku született, hiszen végül a kormánypártok számára nem az volt a lényeg, hogy egy valamennyire is koherens egészségügyi rendszert hozzanak létre, hanem az, hogy valahogyan "átverjék" a parlamenten a javaslatot.

Mint mondta, a törvény elfogadásával és hatályba lépésével új korszak kezdődik az egészségügyben, de nem jobbra fordulnak a dolgok, hanem az új rendszer kettészakítja a társadalmat, és megerősíti annak a lehetőségét, hogy a szegénységi küszöb alatt vagy annak közelében élő összesen 4 millió ember ki fog esni az egészségügyi rendszerből, illetve olyan alapellátási csomagban részesül, amely alacsonyabb színvonalú, mint a mostani.

Kijelentette: elképesztő, hogy olyan törvényt fogadott el a parlament, amely 123 helyen ad biankó felhatalmazást a kormánytöbbségnek ismeretlen tartalmú rendeletek megalkotására.

Azt is elképesztőnek nevezte, hogy a 133 pontból álló módosító javaslatcsomaggal ma találkoztak a képviselők. Szerinte a vita is ezért volt heves.

Kérdésre válaszolva azt mondta: meglátják, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak-e, hiszen ennek feltétele, hogy a köztársasági elnök kihirdesse a törvényt. Arra a felvetésre, hogy mit várnak Sólyom Lászlótól, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a köztársasági elnök mérlegelésének kérdése, hogy mit tesz, alkotmányosan amit lehet, nyilván meg fog tenni, és abba a Fidesz belenyugszik.

A Fidesz kezdeményezte népszavazást elrendelő határozat elfogadására utalva a frakcióvezető azt mondta: a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló kérdés esetében a választópolgárok egy kicsit az új egészségügyi rendszerről is véleményt mondanak majd.

Navracsics Tibor úgy értékelte: 14 hónap után elérhető közelségbe került a népszavazás, amelyet kora tavasszal lehet megtartani.

A sikertelen ombusmanválasztásról azt mondta: már a múlt héten jelezte a házelnöknek és a köztársasági elnöknek, hogy a szocialisták miatt aggályosnak tartja a szavazás eredményességét. Mint mondta, a frakcióülésen a Fidesz úgy döntött, hogy mindkét jelöltet támogatja, és ezt Péterfalvi Attila esetében be is tartották, de szerinte a Nagy Boldizsárra leadott 98 szavazat túlnyomó többsége is tőlük származott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását