2024. május 2. - Zsigmond

Válságban az építőipar

Válságban van a magyar építőipar, ezért a Fidesz azt kezdeményezi, hogy a kormány kezdjen azonnal párbeszédet az érintett szervezetekkel az ágazat megmentése és kedvezőbb helyzetbe hozása érdekében - közölte Mádi László, a párt szakpolitikusa kedden az MT
2007. december 18. kedd 12:21 - Hírextra

Az ellenzéki képviselő azt követően beszélt erről, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte: az építőipari termelés októberben az úgynevezett kiigazítatlan adatok alapján 20,1 százalékkal csökkent 2006 októberéhez képest. A KSH adatai szerint az év első tíz hónapjában a termelés 11,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Mádi László azt közölte, az adatok az építőipari termelés drasztikus visszaesését mutatják, és ennek alapján egyértelműnek mondta, hogy az ágazat válságban van. Ennek jelei között említette az ágazatban a lánctartozások tömeges méretű megjelenését, valamint a felszámolási és csődeljárások nagy számát.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőipar az elmúlt "tízegynéhány évben" a magyar gazdaság egyik hajtóereje, mozgatórugója volt.

A szakpolitikus arra is figyelmeztetett, hogy az ágazaton belül a magyar vállalkozások pozíciója tovább romlott, miközben a multinacionális vállalatok térnyerése nőtt. Ez oda vezet, hogy az uniós fejlesztési források megjelenésekor már nem a magyar kis- és középvállalkozások lesznek a haszonélvezők, hanem a külföldi multinacionális vállalatok - mutatott rá ennek veszélyeire.

A Fidesz szerint a közbeszerzési pályázatokat, az uniós normák keretei között, olyan módon kellene kiírni, hogy abban a magyar kis- és középvállalkozások lehetőségei jobbak legyenek.

Mint mondta, a mai helyzethez az vezetett, hogy a kormány tönkretette az otthonteremtési programot, és hogy a megszorító intézkedések hatása nehezebb helyzetbe hozta az ágazatot.

A minisztériumi kormányzati struktúrában az építőiparnak nincs gazdája, és sem a gazdasági, sem az önkormányzati minisztériumnak nincs koncepciója - hívta fel a figyelmet. Az ellenzéki szakpolitikus úgy vélte: az építőiparnak marginális szerep jutott annak ellenére, hogy mind a GDP-ben, mind pedig a foglakoztatásban jelentős szerepe van az ágazatnak.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását