2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szolidaritás nálunk

A Magyar Gárda erre a hétvégre is tartogatott meglepetéseket. Pénteken Kerepesen tarthattunk attól, amitől szombaton Érpatakon: hogy nemcsak verbálisan kerülnek összetűzésbe az általuk pellengére tűzött kisebbséggel. Béki Gabriella, országgyűlési képvisel
2007. december 17. hétfő 07:39 - Pálfi Rita

A Magyar Gárda kapcsán egyesek azt állítják, hogy valamennyi hasznuk van. Hiszen szerepléseikkel aktuális problémákra világítanak rá. Mit szól ehhez?

Ez ijesztően hangzik, ugyanis amit a Magyar Gárda szimbolizál arra alapjaiban nincs szükség ahhoz, hogy egy problémát észrevegyünk. Az én szememben ők az félelemkeltés eszközeivel és szimbólumaival élnek, és ez egyáltalán nem szükséges. Erre a problémára rávilágítani bármelyik polgármesternek, bármelyik civil szervezetnek számtalan lehetősége van. Ahhoz nincs kell egy ilyen Magyar Gárda által gerjesztett félelem, hogy ez a felszínre kerüljön.

Hogy látja, javult valamennyit 2002 óta a romák helyzete Magyarországon?

Érzékelhető javulás nincs, semmilyen területen. Sem a munkanélküli romákat illetően, sem a gyerekeket illetően, akik az iskolában ugyanúgy nem tudják azt a hátrány ledolgozni, amivel indulnak, és ez nagy baj. Van az Új Magyarország program és a Roma intergrációs évtized programja, amiknek a keretében azokból az uniós fejlesztési pénzekből, amik bejönnek Magyarországra, sokkal többet lehetne az integrációra és a felzárkóztatásra fordítani.



Kinek lenne ez a hatásköre?

Ez mindenképpen kormányzati hatáskör és döntés kérdése. Sajnálatos módon többet beszélünk a kérdésről, mint amit ténylegesen tettünk. Bár még beszélni sem eleget beszélünk róla. Amikor megcsináltuk a Parlamentben ezt a Roma integrációs évtized programot, akkor egy kicsit ráirányult a figyelem, de aztán az egyéb gondok és az egyéb tennivalók mint mindig ebben az esetben is a háttérbe szorították ezeket a kérdéseket.

Nem lehet, hogy a parlamenti pártok azért sem mernek nagyon hozzányúlni ehhez a kérdéshez, mert népszerűségvesztéstől tartanak?

Szerintem ezen már túl vagyunk, legalábbis az SZDSZ-re vonatkozóan egyértelműen azt állíthatom, hogy minket már nem befolyásol a népszerűségvesztés gondolata akkor, amikor ezekről a kérdésekről gondolkozunk.

De úgy érzi, hogy Magyarországon még elképzelhető, hogy amikor egy párt felkarolja ezt a kérdést, akkor bizonyos számú szavazatot elveszíthet vele.

Így van. Azt remélem, hogy az SZDSZ ennek ellenére éppúgy kezdeményező lesz, mint amennyire kezdeményező mer lenni más platformok megvalósítását illetően.

A képeket Kroutil Gyula készítette


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását