2024. április 26. - Ervin

A Fidesz ne flörtöljön a Gárdával

A Fideszt immár EP döntés is köti, hogy hagyjon fel a szélsőjobboldallal való flörttel; Az EP kemény hangvételű határozatot fogadott el a szélsőjobboldali jelenségek ellen.
2007. december 13. csütörtök 18:09 - Hírextra

Az Európai Parlament ma határozatot fogadott el a szélsőséges jelenségek elleni küzdelemről. A határozatot az Európai Szocialista Frakció, Tabajdi Csaba és Kristian Vigenin szocialista képviselők kezdeményezték és jegyzik, ahhoz később csatlakozott a néppárti, liberális, zöld, baloldali, és a Nemzetek Európája frakció is.

Tabajdi külön örömét fejezte ki, hogy a határozatot az az Európai Néppárt is támogatta, amelynek tagja, a Fidesz hajlamos flörtölni a szélsőjobboldallal. A magyar szocialista delegációvezető reményét fejezte ki, hogy a Fidesz delegáció által is megszavazott EP határozatot a Fidesz magára nézve kötelezőnek fogadja majd el, és felhagy a szélsőségesekkel való együttműködéssel.
Tabajdi Csaba elmondta, hogy a szerdai vita és az elfogadott határozat is megmutatja: az unió és az EP odafigyel ezekre a jelenségekre, és fellép ellenük. Példaértékű az az összefogás, amely itt, az Európai Parlamentben korábban kialakult a szélsőséges frakció karanténba zárására és külön öröm, hogy ez a csoport időközben már meg is szűnt. Szolgáljon ez modellértékkel a tagállamok pártjai számára is.

A határozat egyértelműen felszólítja a közszereplőket, hogy semmilyen formában ne bátorítsák a szélsőséges csoportokat és megnyilvánulásokat. A határozat szerint a demokratikus politikai erőknek tartózkodniuk kell a szélsőséges, rasszista, xenofób jellegű pártok bármilyen formájú, nyílt vagy burkolt támogatásától, a választott képviselőik közötti szövetségkötéstől.

A határozat külön kitér a neonáci, szélsőséges, paramilitáris gárdák tevékenységére, rendkívül aggasztónak ítélve meg a jelenséget, és hatékony európai fellépést sürget ellenük. A határozat szerint az egyre növekvő számú szélsőséges, gyakran neofasiszta jegyekkel rendelkező szervezet alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a társadalomban.

A határozat elítéli azt az egyes tagállamokban megfigyelhető gyakorlatot, amely során mérsékelt politikai erők legitimálják a szélsőséges pártokat azzal, hogy koalíciót kötnek velük. A határozat külön kiemeli a média szerepét és felelősségét, amikor megvonná az európai támogatásokat azoktól a sajtótermékektől, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy rasszista, xenofób, homofób gondolatokat közvetítenek. A határozat felkéri a tagállamokat, hogy - ahol erre a nemzeti jog lehetőséget ad - vonják meg a pénzügyi támogatást azoktól a pártoktól, amelyekkel szemben bírósági határozat mondja ki, hogy nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogokat, a demokratikus berendezkedést és a jogállamiság intézményeit.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását