2024. április 18. - Andrea, Ilma

Fapados generáció

A húszas, harmincas éveikben járó európaiak élvezik az alacsony költségű fogyasztás korszaka nyújtotta lehetőségeket. Főleg a légi közlekedésben, a telekommunikácóban és az ennivaló tekintetében érvényesül ez a költési forradalom, ami erősíti az európai i
2007. december 17. hétfő 19:35 - CafeBabel - Ilaria La Commare
E generáció számára a fapados fogyasztás ugyanannyira életforma, mint ahogy szükség is. Vásárlási sémáik nagyon árérzékenyek, amit ritkán vélünk a jó minőség jelének.

Ezek a 21. századi 20 és 30 év közötti fiatal európaiak gyakran csak korlátozott anyagi forrásokkal rendelkeznek. Diákok, vagy olyan fiatalok, aki bár jól iskolázottak, mégis gyakran évekig keresik stabil munkahelyüket. A gazdasági stagnálás periódusa szinte az egész kontinensre hatással van és olyan munkanélküliségi szintet generál a fiatalok körében, ami néhány Európai Uniós országban a 20 százalékot is elérheti.

A jó dolgok örökké jók maradnak?

Ezért döntő tényező az ár. De mi a jó ár a fiatal európaiaknak? Mennyire költségérzékenyek egy egytől ötig terjedő skálán? Európa különböző pontjain élő fiatalokkal készített interjúink arra mutattak rá, hogy nagyon költség érzékenyek, de aláhúzzák, hogy az összeg, amit hajlandóak kiadni a terméktől is függ, amit megvenni szándékoznak. Például ameddig az ennivalóról van szó, addig az ár nem fontos, mondják kórusban. „Inkább többet fizetek, hogy jobb minőségű ételt ehessek” mondja Miriam, újságíró és diák (nemzet és kultúraközi ismereteket tanul) Barcelonában. Rahel ugyanígy vélekedik, ő joghallgató a Potsdamban, és állítja, hogy „kész bio termékeket vásárolni” amikor a pénze engedi. „Ezek nagyon drága árucikkek” magyarázza, „de a zöldségek és a gyümölcsök megérik, mert biztos lehet benne az ember, hogy ezek nem kezelték genetikailag”.

CafeBabel
A cafebabel.com európai online magazin a nemzeti politika és a helyi média szféráján való túllépés szándékával jött létre. Célunk, hogy a határokon átívelve szóljunk olvasóinkhoz és európai nézőpontból vizsgáljuk Európa aktuális politika és szellemi fejlődését. Naponta frissülő írásokat ajánlunk olvasóink számára az Interneten, hét különböző nyelven - angolul, franciául, németül, olaszul, spanyolul, katalánul és lengyelül.

Európa huszonkét városában működő szerkesztőségeink lelkes önkéntesek munkájára támaszkodnak, mely összefogás eredményeként megvalósulhatott és immár öt éve sikeresen működik az elsőszámú európai online magazin.

A budapesti szerkesztőségről bővebb információ a budapest.cafebabel.com internetes oldalon. Csatlakozz Te is szerkesztőségünkhöz!
Cipők és ruhák szempontjából azonban már megosztottak a fiatal európaiak: vannak olyanok, mint Judit, aki a Magyar Parlamentben dolgozik, ő úgy gondolja, hogy az ár kevésbé fontos, amikor egy drága pár cipőről vagy szemüvegről beszélünk. És vannak olyanok, mint Vannessa, aki amikor padlón érzi magát, elmegy vásárolni, és főleg ruhákat vesz. „Az amerikai oldalam ebben jön ki” vallja be a francia-amerikai lány, aki most egy multinacionális cégnél dolgozik Brüsszelben. Ebben az esetben a szerotonin („boldogsághormon”) győz és ár tényező háttérbe szorul.

Mindezek ellenére egyik interjúalany sem állította, hogy kész lenne pénzt költeni fényűző ruhákra. Noha, általában, az ár tükrözi egy árucikk minőségét, mindannyian egyetértenek abban, hogy néhány cég, inkább azért fizetett többet velünk, mert trendik, és nem azért mert igazán jó minőséget kínálnak. A fiatalok a legtöbbet ruházkodásra és elektronikai cikkekre a januári és a nyár leárazásokkor költenek.

Alacsony költségek + magas számok = több Európa

Elérkeztünk azokhoz a szektorokhoz, ahol az ár igazán különbséget jelent és ez legfőképpen befolyásolja az eurogeneráció árérzékenységét. Ez az első olyan generáció, aki európai módon él, a mindennapok szintjén is, nem utolsósorban a takarékos fogyasztásnak köszönhetően. A fapados légitársaságok (mint az Easyjet, a Skyeurope vagy a Germanwings), a rendkívül olcsó kommunikációs módok és az e-kereskedelem (főleg a technológia árucikkek vásárlására) a sarokpillérek, amikre interjúalanyaink rámutattak. Ezek teszik lehetővé számunkra, hogy elérjük a legjobb kompromisszumot a minőség és az ár között, a „hétköznapi” (evés, kommunikáció, zenehallgatás, videó nézés) és a „különleges” örömöknél egyaránt. Ez utóbbiak egyre kevésbé számítanak már luxusnak: a légi utazás az egyik leghihetetlenebb példája ennek az életmódbeli forradalomnak: a fiatal európaiak, szüleikkel ellentétben, sokkal gyakrabban és szélesebb körben utazhatnak, hála a fapados légitársaságok megjelenésének, amire, más dolgokkal együtt, történelmi módon az európai dimenzió volt hatással inkább, mintsem a nemzeti. „Hogy te milyen európai vagy!” kiáltott fel anyám, amikor már ikszedik Ryanair utazásomról tértem haza, ez az a légitársaság, ami több, mint 28 millió utast szállított 2004 és 2005 áprilisa között.

Skype, MSN Messenger és a Google Talk, további nevek ebből a forradalomból, ami az alacsony költséggel párosul és egy még jobban európai dimenzióval. A felsoroltak közül mindegyik azonnali üzenetváltási lehetőséget kínál, és nemzetközi telefonhívást az interneten keresztül. Mindössze egy fülhallgató és egy mikrofon kell hozzá, és csak annyiba kerül, amennyi az internet csatlakozás ára. A változás mértéke óriási lehet: csak a Skype egyedül - amit nemrég megvett az eBay – 55 millió felhasználóval dicsekedhet világszerte és 197 millió felhasználót jósolnak 2010-re.

A jövőben a lehetőségek még meglepőbbek lehetnek. Az emberek például nyelvórákat vehetnek anyanyelvi beszélőktől miközben a saját otthonuk kényelmét élvezik, ahogy Linda, egy budapesti diák, és Sara, aki szakmai gyakorlatát végzi Rómában, ezt már gyakorolja is.

A pénztárcakímélő ételek, amik minőség-ár arányai is messze kielégítőek az olyan európai fiatalok számára, mint Miriam és Rahel, ugyanúgy elérkeznek minden kétséget kizáróan a globalizáció lobogója alatt. Amikor az ennivalóról van szó, ez a generáció a minőséget teszi első helyre. A diszkont-óriás Lidl tésztáját például Olaszországban gyártják, Európa szerte forgalmazzák és mindenki egyetért vele, hogy kiváló minőségű.

Összegezve, az alacsonyköltségű termékek szükségszerűek de ugyanakkor egy filozófiát is képviselnek: a fiatalok jobb szeretik szerény költségvetésüket olyan életminőség elérésére felhasználni, amiben benne foglaltatik a az igazi minőség azoknak az árucikkeknek és szolgáltatásoknak a tekintetében, amelyekért fizetnek. Az ár egy olyan tényezővé válik, amit kritikusan értékelnek, és ami gyakran csak egy képzeletbeli előnyt jelez.

Másfelől, az online közösségek jelenleg is virágzanak az információ csere és a legelőnyösebb ajánlatokról szóló tippek miatt: erre példa az olasz Zingarate.com oldal, ami az európai fapados minta szerint működött. Mára már jelenség lett belőle.

És ami a jövőt illeti ? Olcsó fogyasztás jósolható egyre több szektorban, ami egy még jobban európai dimenziót jelent mindenkinek.

Közreműködtek: Jaradi Judit (Budapest), Vanessa Witkowski (Brüsszel), Rahel Weingaertner (Berlin), Miriam Rodríguez (Barcelona) és Letizia Gambini (Firenze)

Fordítás: Pálfi Rita

Kép: Marcello
Megjelent: 2006. 01. 09.
Link: www.cafebabel.com/en/article.asp?T=T&Id=5660
Copyright © 2007 Babel International All Rights Reserved
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását