2024. április 28. - Valéria

Intelligens bevásárlórobot

Megszűnhet a pénztáraknál a sorban állás: megszületett az intelligens bevásárlókocsi, amelybe csak bele kell rakni az árut, és önmagától elkészíti a számlát, amit mobiltelefon segítségével azonnal ki is lehet fizetni. A fejlesztés az egyik alkalmazása az
2007. december 12. szerda 07:19 - Hírextra
A technológia felhasználási lehetőségeit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével egy nemzetközi konzorcium dolgozta ki. Az érintésnélküli rádiófrekvenciás technológiát átalakították olyan, mobiltelefonba beépíthető programmá, amelynek köszönhetően a telefon akár több tucat azonosítókártyát is képes tárolni. A technológia alkalmazási lehetőségeinek kidolgozására korábban StoLPaN néven konzorcium alakult öt európai ország közreműködésével. A konzorcium elkészítette a mobiltelefonba építhető szoftver prototípusát, most a szoftver tökéletesítésén dolgoznak.

A program segítségével a mobiltelefon alkalmas lesz például arra, hogy utazáshoz, parkoláshoz, vagy moziba jegyet vegyünk az interneten, majd a jegyet a telefonban eltároljuk, megspórolva ezzel a pénztárnál való sorban állást.

Most készült el a telefonhoz kapcsolódó intelligens bevásárlókocsi prototípusa. A kocsiba csak bele kell rakni az árut, és az önmagától elkészíti a számlát, ami a mobiltelefon segítségével azonnal ki is fizethető - mondta a Független Hírügynökségnek Benyó Balázs egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folyó projekt vezetője.

A kidolgozott alkalmazások tesztelését most kezdik meg. Hogy mikor használhatjuk azokat a mindennapi életben, az attól függ, hogy a bevásárlóközpontokban, boltokban, mozikban mikor építik ki a leolvasókat.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását