2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ujj nélkül engedték haza

Mihail, a volt bolgár közlekedési miniszter, Vilhelm Krausz fia tehetős családban nőtt fel, ezért azonban nagy árat fizetett: a 30 éves vállalkozó emberrablás áldozata lett Szófiában. Huszonkilenc nap elteltével szabadon bocsátották ugyan 300 ezer euró vá
2007. december 15. szombat 13:35 - Hírextra
A megbízásra elkövetett gyilkosság mára már a múlté, Bulgáriában a bűnbandák manapság "jobban kifizetődő üzleteket" kötnek: gazdag családok gyermekeit elrabolják és csak milliós váltságdíj ellenében engedik szabadon őket.

Az "Anyuka fiacskája" elnevezésű banda listák alapján rabol el fiatalokat - ezzel a címmel számolt be legutóbb a Sztandart című szófiai lap. Az összeg, amelyet többnyire a rendőrség bekapcsolódása nélkül a bandának kifizetnek, rendszerint jóval kevesebb, mint amennyit a banda követelt - mondták a biztonsági szolgálatok munkatársai.

Mihail Krausz esetében a zsákba csomagolt váltságdíjat a megállapodásnak megfelelően egy szemétládába dobták be. Az esetet leleplező "24 Csassza" című lap szerint a banda professzionálisan járt el és nem hagyott hátra nyomot.

Az emberrablók állítólag 1,2 millió eurót követeltek eredetileg. Mihail apja és fivére, Anton fizetőképesnek számít. A volt miniszter tagja a Lukoil olasz olajkonszern bolgár testvérvállalata vezetőségének. Fiai sikeres üzletemberek. A média értesülései szerint az elrabolt Mihail, aki a párizsi Sorbonne egyetemen végzett, a borkereskedelemben tevékenykedik. Anton egy busztársaságot üzemeltet Szófában, ahol az apja öt évig polgármester-helyettes volt.

A volt miniszter cáfolta az emberrablást, Borisz Velcsev főállamügyész azonban megerősítette a történeteket. - A váltságdíjat kifizették, hogy megmentsék az elrabolt életét - jelentette ki maga Velcsev. Véleménye szerint azonban nem lenne szabad tétlenül elmenni az ilyen esetek mellett. A valóban elkövetett emberrablásoknak csak egy része válik ismertté - mutatott rá Cvjatko Cvetkov, a belügyminisztérium egykori vezető beosztottja.

Az érintett családok rendszerint nem hozzák nyilvánosságra a emberrablásokat. Közvetlenül az emberrablókkal tárgyalnak, anélkül bekapcsolnák a rendőrséget. Ezért van az, hogy ez a "jól kifizetődő üzlet" eddig észrevétlen maradt - jelentette ki Tihomir Beszlov, a Demokrácia Megismerése Központjának (ZID) szakértője. A gazdagok gyerekei kényelmesebben kezelhető célpontok, mint a szüleik, akiket gyakran hivatalos szervek őriznek. A média értesülései szerint már tíz dúsgazdag szófiai család fogadott fel testőröket gyerekei védelmére.

Az emberrablók sokkal jobb "kereseti lehetőséggel" rendelkeznek, mint a bérgyilkosok, mivel a balkáni országban egy gyilkos becslések szerint 20 és 50 ezer euró közötti összeget kap. Mivel pedig mobiltelefon- kártya vásárlásánál nem kell megadni személyi adatokat, eddig egyetlen esetben sem fordult elő, hogy emberrablót letartóztattak volna Bulgáriában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását