2024. május 14. - Bonifác

Molekuláris biológust ismertek el

Alain Fischer egyetemi tanár, a párizsi Descartes Egyetem gyermekgyógyász, immunológus professzora a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért idei kitüntetettje; a 2003-ban alapított, tízezer euróval járó díjat pénteken a Debreceni Egyetemen (DE) adta
2007. december 14. péntek 14:08 - Hírextra
A rektor emlékeztetett rá, hogy az egyetem orvos- és egészségtudományi centruma 2003-ban nemzetközi díjat alapított, amelynek évenkénti adományozásával az orvostudományi kutatások fejlődéséhez kiemelkedően hozzájáruló kutatókat kívánja elismerni.

A díjat minden ősszel olyan nemzetközileg elismert kutató vagy kutatócsoport kapja, akinek a munkája lényeges előrehaladást eredményezett a molekuláris orvostudomány területén.

Az idei kitüntetett Alain Fischer professzor, a Francia Tudományos Akadémia tagja, a Pasteur Intézet elnökhelyettese, a nemzetközileg elismert Descartes Díj kitüntetettje.

Alain Fischer professzor fő kutatási területe az emberi immunrendszer fejlődése és működése, a veleszületett immunhiányos betegségek molekuláris genetikája és ezen betegségek génterápiás kezelése.

A neves tudós több, korábban nem ismert immunhiány-betegséget írt le, és elsőként fejlesztett ki olyan génterápiás módszert, amely úgynevezett vírusvektorok alkalmazásával biztosítja a súlyos, kezelés nélkül 1-1,5 éven belül halálhoz vezető betegséggel született immunhiányos csecsemők és kisgyermekek tartós túlélését.

A pénteki debreceni díjátadó ünnepségen Alain Fischer professzor tudományos előadás keretében mutatta be kutatási eredményeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását