2024. március 29. - Auguszta

Az egyetemi felvételik rendszere változik

Megjelent a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztató: a 950 oldalas kötet a szeptemberben induló tanévre 1.616-féle alapképzést, 262-féle mesterképzést, 384-féle felsőfokú szakképzést, és 70-féle osztatlan képzést kínál a diákoknak - közölte Kerekes G
2007. december 14. péntek 14:00 - Hírextra
Egyetelen új alapszak indul: molekuláris bionikára a Pázmány Péter Katolikus Egyetem várja a hallgatókat.

Jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe jövőre is február 15-ig lehet az alapképzésekre, mesterképzéseknél a határidő március 15. lesz.

A diákok egy jelentkezési lapon korlátlan számú államilag támogatott és költségtérítéses kérelmet adhatnak be, de kötelező megjelölniük azt a sorrendet, amelynek alapján jelentkezésük elbírálását kérik - mondta el Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár. Az eljárás menete változatlan az előző évhez képest.

A jelentkezés alapdíja 9 ezer forint, ezért háromféle helyet lehet megjelölni, a kiegészítő díj jelentkezésenként 2 ezer forint. Azon intézmények, amelyek alkalmassági, vagy gyakorlati vizsgát tartanak, kérhetnek külön eljárási díjat, ennek összege azonban maximum négyezer forint lehet - mondta el Kerekes Gábor az MTI kérdésére.

A diákoknak érdemes alaposan átnézni a tájékoztatót: négy felsőoktatási intézmény ugyanis eltért a tandíj korábban ajánlott 105, illetve 150 ezer forintos éves összegétől, s ennél magasabb összeget határoztak meg.

A tájékoztatóból kiderül, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem alapképzésben, a félévre ajánlott 52.500 forint helyett, több képzésben is 55 ezer, illetve 78.750 forintot kér hallgatóitól, míg a Károli Gáspár Református Egyetem 56 ezer és 75 ezer forintos képzési összegeket határozott meg. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 65 ezer forintos féléves összeget ír, a Rendőrtiszti Főiskolán 60 ezer forintot kérnek majd több alapképzésben. A Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karán 55 ezer forint lesz a tandíj több képzésnél.

A mesterképzéseknél is magasabb összeget állapított meg az ajánlott 75 ezer forintnál a Budapesti Corvinus Egyetem, amely több szakon 112.500 forintot szed majd be hallgatóitól, a Műegyetem pedig 95 ezer forintért kínálja két képzését.

Manherz Károly, az MTI kérdésére elmondta, hogy ajánlott összegekről volt szó, amelyektől az eltérésre a törvény lehetőséget ad.

A tárca szerette volna törvényben rögzíteni, hogy a tandíj összege 2010-ig maradjon, de a vonatkozó módosítást a parlament nem fogadta el.

A felsőoktatási intézményekben pedig, annak ellenére, hogy korábban a rektorok megállapodtak: első évben alapképzésben egységesen 105 ezer, illetve mesterképzésben 150 ezer forint lesz a tandíj összege, ettől eltérő határozatokat hoztak.

Az eltérésről minden esetben az intézmények szenátusa döntött - hangsúlyozta az államtitkár.

A felsőoktatási törvény értelmében a hallgatók legjobban teljesítő 15 százaléka mentesül majd a tandíj megfizetése alól. Manherz Károly szólt arról is, hogy dolgoznak a diákhitel rendszerének módosításán, azt szeretnék, ha az államilag támogatott képzésben is 40 ezer forint lehetne az igényelhető hitel összege.

A felvételi eljárás során a felsőfokú szakképzésre, alapképzésre, és az egységes, osztatlan képzésekre a diákokat a középiskolai teljesítményük és két érettségi vizsgatárgy százalékos eredménye alapján kell rangsorolni. Új, 400+80 pontos rendszer lép életbe, amelyben 200 pontot lehet az érettségi eredményekből és 200 pontot a középiskolai eredményekből szerezni. A diákok további 80 pluszponttal növelhetik esélyeiket, de ebből nyelvvizsgáért csak 50 pont szerezhető. A felvételi tájékoztatóban a felvételizők mintaszámítások segítségével igazodhatnak el az új rendszerben. A minimális ponthatár alap és osztatlan képzésben 160, a felsőfokú szakképzésben 140 pont.

A mesterképzéseknél a jelentkezők elbírálását az intézmények saját szabályzatukban rögzítették.
Manherz Károly szólt arról is, hogy a most megjelent felvételi tájékoztató januárban egy kiegészítő kötettel bővül, ugyanis a Magyar Akkreditációs Bizottság folyamatosan tárgyal mesterszakok engedélyezéséről. A jövő év eleji kiadványban várhatóan már az első tanári mesterszakokat is megtalálják majd a diákok.

A következő tanévben a kormány döntése alapján államilag támogatott képzésben összesen 56 ezren tanulhatnak majd, míg mesterképzésekre 3.500 diákot lehet felvenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását