2024. április 25. - Márk

Ötéves az egyetem

Egyetemi kiállítás, könyvbemutató és az alapító államok kulináris különlegességei várják az érdeklődőket pénteken, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő nyílt napon a fővárosban - közölte az intézmény a
2007. december 6. csütörtök 08:13 - Hírextra

A másoddiplomás képzéseket kínáló alma mater 2002 őszén nyitotta meg kapuját első évfolyama előtt, összehasonlító állam- és jogtudomány, külügyi szakértő, nemzetközi gazdasági kapcsolatok, valamint Közép-Európa-tanulmányok szakirányokon.

Az itt végző diákok azóta Európa-szerte számos nemzetközi intézménynél helyezkedtek el.

Az elmúlt öt év alatt több rangos, a politikai életben kiemelkedő jelentőségű személyiség tett látogatást az Andrássy Egyetemen. Az otthonául szolgáló budapesti Festetics-palota megnyitóján az akkori német szövetségi kancellár, Johannes Rau, valamint Mádl Ferenc köztársasági elnök tartott díszelőadást, 2007 augusztusában pedig, rövid magyarországi tartózkodása alatt, Angela Merkel jelenlegi német kancellár is felkereste az intézményt, személyes jelenlétével biztosítva támogatásáról Magyarország egyetlen német nyelvű egyetemét.

Az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem 2010-ig szóló nemzetközi finanszírozásáról márciusban írt alá megállapodást az oktatási tárca vezetője és a közreműködő Ausztria, valamint a bajor és a baden-württembergi tartomány képviselője.

A szerződés értelmében Ausztria, Bajorország és Baden-Württemberg tartomány évi 250-250 ezer euróval támogatja az egyetemet, Magyarország pedig mintegy 800 ezer euróval járul hozzá a működéshez. Szintén ad támogatást a Német Szövetségi Köztársaság és Svájc.

A szerződés azért 2010-ig szól, mert ekkor megszűnik az egyetem különleges törvényi státusza, ezt követően az intézmény beépül a magyar felsőoktatás finanszírozásába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását