2024. május 2. - Zsigmond

Zárszámadás: elszámolási vita, vagy félreértés?

Nemcsak a KSH által 0,5 százalékkal korrigált hiányadatról, hanem a Fidesz által 450 milliárd forintra becsült pénzügyminisztériumi "tévedésről" is folyik a vita az MSZP és a legnagyobb ellenzéki párt között.
2008. október 2. csütörtök 16:40 - Hírextra
A Fidesz a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezte, hogy a parlament függessze fel a 2007-es zárszámadás tárgyalását, mert a kormány által beterjesztett 2007-es zárszámadásban 5,5 százalékos hiány szerepel, azonban kiderült, hogy a Pénzügyminisztérium 450 milliárd forinttal tévedett, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csak 5 százalékos lett a hiány. A tárca szerint a zárszámadásban szereplő 5,5 százalék 5-re való korrigálása az uniós módszertan használatából fakad, és a különbség nem 450, hanem 125 milliárd forint.

Varga Mihály, költségvetési bizottság fideszes elnöke az MTI-nek elmondta: az ellenzéki párt a 2007-es költségvetési törvényben 6,8 százalékos hiánnyal számolt, ami a zárszámadás KSH által korrigált adata szerint 5 százalékra módosult. A kettő között 450 milliárd forint a különbség, ez pedig olyan mértékű tévedés, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni - fűzte hozzá.

A KSH 5,5-ről 5 százalékra, tehát 0,5 százalékkal, azaz eredményszemléletben 125 milliárd forinttal korrigálta a tavalyi hiányt - reagált Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI-nek. Hozzátette: abszolút szakmai evidenciákat akar felülírni a Fidesz, nonszensz, amit állít.
A szocialista politikus elmondta: nem újdonság, hogy több lett a bevétel, ezt rögzítették a zárszámadásban. A Fidesz arra építette fel most kampányát, hogy a KSH 0,5 százalékkal korrigálta az eredményszemléletű hiányt, és az ellenzéki párt ezt számszerűsítette 450 milliárdban, ez azonban tévedés.

"Ha a tervhez képest kereste volna a Fidesz a pénzt, akkor ezt már korábban meg kellett volna tennie, hiszen a zárszámadásból eddig is kiderült: az eredményszemléletű hiány a 6,8 százalékos tervezett hiány helyett 5,5 százalék lett. Ez nem kapcsolódik a KSH-korrekcióhoz" - fogalmazott az államtitkár. Kiemelte: ez nem azt jelenti, hogy a KSH felszabadított volna tavaly kifizetett pénzeket, amelyeket most vissza is adott volna.

Keller László emlékeztetett arra, hogy a tervekhez képest tavaly nagyobb lett a költségvetés bevétele, ennek eredményeképpen kisebb lett a hiány. A KSH korrekciós tételként számolta el többek között a 4-es metró kifizetését, vagy a gabonapiaci intervenciós kiadást - mondta az államtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását