2024. április 28. - Valéria

Demszky az épületekről

A Lánchíd 19 Design Hotel, a lágymányosi Infopark "D" épülete és a New York Palota rehabilitációja nyerte el a Budapest Építészeti Nívódíja 2007 pályázaton a legkiemelkedőbb új és felújított épületeknek járó címet az idén.
2007. december 13. csütörtök 07:44 - Hírextra

Demszky Gábor főpolgármester a pályázat díjainak és okleveleinek átadására rendezett ünnepségen, szerdán Budapesten arról beszélt, hogy a ma építészeinek olyan épületeket kell tervezniük, amelyek illeszkednek a városszövetbe és egyúttal a mai kor szellemét tükrözik.
Rámutatott arra, hogy Budapest dinamikus fejlődése megköveteli, ne csak védjük értékeinket, de újakat is teremtsünk. Az építészeti nívódíjjal ezeket az újonnan született értékeket ismerjük el - mondta.

Beszélt arról, hogy az 1995 óta meghirdetett pályázat célja, hogy az építészeti minőséget felmutassák és díjazzák, függetlenül az épület funkciójától vagy nagyságától. Kiemelte: a város építészetét éppúgy gazdagíthatja egy új irodaház vagy iskola, mint egy kiváló minőségben felújított régi épület.

Beleznay Éva megbízott fővárosi főépítész elmondta: a pályázatot ebben az évben öt kategóriában hirdették meg szeptember végén, október végi beadási határidővel. A kiírásra 14 pályamunka érkezett: négy a közhasználatú intézmény, öt az iroda, kereskedelem és vendéglátás, kettő a többlakásos lakóház, egy a műemlék-helyreállítás és rehabilitáció, valamint kettő az arculatformáló innovatív alkotás kategóriában. A pályázók olyan épülettel jelentkezhettek, amelynek használatbavételi engedélyét 2005 július 1. után adták ki - tette hozzá.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes elmondta: a 14 tagú szakmai zsűri elismerő oklevelet adományozott az angyalföldi R+C irodaház, az újbudai TONIC Tower és a XII. kerületi Magyar Bíróképző Akadémia tervezőinek.

Tájékoztatása szerint a három, Budapest Építészeti Nívódíja 2007 címet elnyert pályázat 550-550 ezer forintos, a három dicséretet és oklevelet kapott pályamű 250-250 ezer forintos díjazásban részesül.
Demszky Gábor hangsúlyozta: a város építészeti értékei, a kiemelkedően szép épületek ritmusa és hierarchiája, a város jelképeinek számító műemlékek összhatása az emberi teremtő erő eredménye. Szavai szerint, ezt gazdagítják évről évre a tervezők, az igényes és kreatív építészek keze nyomán változik Budapest.

A tervekből és a megvalósult épületek fotóiból december 19-én az N and N Galériában kiállítás nyílik, amelyen a teljes pályázati anyag, köztük a nívódíjas alkotások is láthatóak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását