2024. május 7. - Gizella

Nem lesz egységes miniszteri intézkedés

Nem célszerű egységes miniszteri intézkedés kiadása a Liga Szakszervezetek által december 17-re meghirdetett sztrájk kapcsán, az országos munkabeszüntetés hatásai ugyanis igen eltérőek lehetnek az egyes megyékben és településeken - közölte az oktatási tár
2007. december 12. szerda 16:35 - Hírextra

A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában az érintett napon megtarthatók-e a tanítási órák - írta a minisztérium állásfoglalásában.

A tárca kifejti: abban az esetben, ha a bejárók magas száma miatt az igazgató arra a következtetésre jut, hogy nem, a közoktatási törvény alapján rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el. Amennyiben erre nincs szükség, a sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni.

A rendkívüli tanítási szünet elrendelése nem mentesíti az iskolákat a közoktatási törvényben rögzített azon kötelezettség alól, hogy gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről. Ez azt jelenti, hogy az óvodák, iskolák, kollégiumok kötelesek megtenni minden intézkedést a gyermekek, illetve a tanulók testi épségének megóvása céljából. A nevelési-oktatási intézmények ennek megfelelően nem zárhatják ki a gyermeket, a tanulót az óvodából, iskolából, kollégiumból.

Ha a sztrájk miatt az iskola, óvoda, kollégium alkalmazottai nem, vagy csak késve érkeznek be a közoktatási intézménybe, a távolmaradást igazolt távolmaradásnak kell elfogadni, azonban a pedagógusok arra a napra tervezett kötelező tanórai foglalkozásait a tanítási időkeret teljesítésébe nem lehet beszámítani.

A nevelési-oktatási intézmény vezetője a fenntartó előzetes egyetértésével dönthet úgy is, hogy a sztrájk miatt kiesett tanítási (foglalkozási) órákkal az érintett pedagógusok tanítási időkeretét csökkenti.

Abban az esetben, ha az iskolában a pedagógusok kapcsolódnak a sztrájkfelhíváshoz, az igazgatónak ugyancsak mérlegelnie kell azt a kérdést, hogy el kell-e rendelnie a rendkívüli tanítási szünetet.

Mivel a sztrájkról szóló törvény munkaviszonyra vonatkozó szabály, a jogszerű sztrájkban résztvevő pedagógus tanítási időkeretét csökkenteni kell a vonatkozó jogszabály alapján. Ugyanakkor a sztrájk-törvény szerint a dolgozót a sztrájk miatt kiesett munkaidőre díjazás nem illeti meg. Amennyiben a sztrájk vagy a sztrájkban való részvétel nem jogszerű, a tanítási időkeret nem csökkenthető.

Arról, hogy a sztrájk - illetőleg az abban való részvétel - jogszerű vagy jogsértő-e, a bíróság dönt - zárul a tárca közleménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását