2024. április 24. - György

Nem lesz csúszás Pécsett

Időben elkészülnek a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program beruházásai annak ellenére, hogy az előkészületek még nem bővelkednek látványos elemekben - jelentette ki Tasnádi Péter polgármester szerdán a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájék
2007. december 12. szerda 16:14 - Hírextra

Pécs a kezdeti hátrányt ledolgozta, minden aktuális feladat időben elkészült, a kivitelezések jövőre kezdődhetnek - tette hozzá a szocialista politikus, aki azért tartotta fontosnak a közvélemény tájékoztatását a programról, mert azzal kapcsolatban Jan Kennis, Hollandia budapesti nagykövetségének kulturális attaséja komoly kritikát fogalmazott meg az Élet és Irodalom legutóbbi számában.

Tasnádi Péter azt mondta: természetesen jobban örülne, ha a város már a régészeti feltárásoknál, esetleg az építkezéseknél tartana, de meggyőződése, nem lett volna szerencsés, ha Pécs elhamarkodott döntéseket hozott volna a fejlesztések ügyében.

"Ezt lehet lassúságnak tekinteni, de a beruházások forrásait csak a jövő év elején lehet lehívni. Ha a kivitelezéseket korábban indítjuk, a megkezdett építkezésekre nem kaphatunk európai uniós támogatást" - hangsúlyozta.

A személycserékről szólva kiemelte, hogy a pályázatíró csapat több tagja nem politikai kényszer miatt állt fel, hanem azért, mert a pályázat megnyerését követő feladatokhoz új szervezetre, struktúrára, új emberekre volt szükség.

Hozzátette: bár Méhes Márton művészeti igazgató távozását sajnálattal vette tudomásul, ez a projekt jelenlegi készültségi fokán nem okozhat késést, tartalmi, vagy minőségi visszalépést.

Tasnádi Péter úgy vélte, ennél lényegesen drámaibb az EKF-programmal kapcsolatosan tapasztalható általános apátia, miszerint az "úgysem fog sikerülni".

"Innen üzenem mindenkinek: lehet a program ellen szurkolni, negatív dolgokat felhánytorgatni, de azt a város 2010-ben sikeresen megvalósítja, a jajgató kórus nagy csodálkozása közepette" - mondta.
A polgármester végezetül megjegyezte, hogy "Jan Kennis nyilatkozata tartalmaz ugyan részigazságokat, diplomáciai körökben viszont nem szokás a sajtón keresztül kritizálni, üzengetni, különösen annak, aki nincs tisztában a program részleteivel, összefüggéseivel".

Jan Kennis az Élet és Irodalomnak egyebek mellett azt mondta, hogy Magyarországon a politika pórázon tartja a kultúrát. Ennek példája Pécs, ahol "egyetlen dolgot lehet csak látni, illetve sejteni, hogy állandóan dúl a belső kompetenciaharc".

Szólt arról is, hogy Pécs esetében átláthatatlanok a háttérben zajló folyamatok, nem elégséges az EKF-programmal kapcsolatos hírverés, ráadásul "még egy kapavágás sem történt, az idő pedig fogy, és egyelőre minden elképzelés, a koncertteremtől a könyvtárig, tervek formájában létezik".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását