2024. április 18. - Andrea, Ilma

Exkluzív evés Semjén Zsolttal

December 11-én tartotta meg a KDNP karácsonyi sajtófogadását. A szokásos évvégi rendezvényen az evészet előtt kiderült, milyen a jó beszéd, mennyire baloldali, illetve olvadékony a KDNP, valamint, hogy „az ünnepekkor mindenki szereti egymást”
2007. december 12. szerda 19:05 - Mohai Szilvia
Körülbelül száz újságíró gyűlt össze kedd este egy belvárosi rendezvényteremben. Míg várakoztunk, a párt elnöke, Semjén Zsolt körbejárt, mindenkivel kezet fogott, illetve a hölgyeknek kezet csókolt, és megköszönte, hogy eljöttünk. Az emberek számát tekintve ez nem volt kis teljesítmény. A vendégek ekkor ráeszméltek, hogy a helyiségben dohányozni is lehet, így éltek - éltünk - is a lehetőséggel. Szép lassan érvényesült a sok dohányos-kis terem-nagy füst törvény, így a szoba fokozatosan kellemes félhomályba burkolózott.

A párt sajtósa ekkor elkezdett körbejárni a füstfelhőben, hogy menjünk be a másik terembe, mert Semjén Zsolt szeretne pár szót szólni a várva várt evészet előtt. Elhelyezkedtünk az ízlésesen terített asztaloknál, és vártuk a szavakból készült előételt. A párt elnöke egy régi történettel indított, miután újfent megköszönte, hogy elfogadtuk a meghívást. Plébánosa mondta neki egykoron, hogy „Zsoltikám, kétféle beszéd létezik: rövid és rossz.” - tehát, igyekszik majd visszafogni magát. (Sikerült is neki.)

Semjén ezután a sajtó és a politikusok viszonyáról beszélt: „egymásból élünk” - foglalta össze tömören; azaz a média képviselőinek szükségük van arra, hogy a pártok érdekes dolgokat mondjanak, mert csak abból lesz jó cikk; a politikusoknak pedig kell valaki, akinek segítségével tolmácsolhatják gondolataikat a nyilvánosság felé. E metafora után egy paradoxon következett, miszerint „a KDNP a legbaloldalibb párt jelenleg a parlamentben” - Semjén szerint ebben nincs semmilyen ellentét, hiszen, ha a pártok szociális érzékenységét nézzük, az állítás valóban igaz. Majd arra a megállapításra reagált, miszerint „a KDNP összeolvadt a Fidesszel”: úgy fogalmazott, hogy nem összeolvadásról van szó, hanem arról, hogy a Fidesz az utóbbi időben jó irányba változott, számára is fontosabbá váltak a keresztény értékek, ezért kerültek közelebb egymáshoz. De Semjén szerint nem a Fidesszel való kapcsolat kérdése a legfontosabb, hiszen a KDNP „nem innen-onnan támogatott ellenzék akar lenni, hanem kormánypárt”. Ennek érdekében meg is tesznek mindent, hiszen programjukban nem csak irányelvek, hanem konkrét feladatok szerepelnek, valamint mindez könyv alakban bárki számára hozzáférhető, elolvasható.

Beszéde végén Semjén Zsolt megjegyezte, hogy „ki akar bújni belőle a keresztény lelkület”, aminek engednie kell, úgyhogy egy bibliai idézettel fejezi be. Nem csak kenyérrel él az ember - mondja a Szentírás: nem csak azzal, de azzal is, úgyhogy zárásképp a pártelnök arra biztatott mindenkit, hogy „éljen azzal a bizonyos kenyérrel”; köznapian fogalmazva jó étvágyat kívánt. Nem kellett túlzottan noszogatni az embereket, rögvest megindultak a svédasztal irányába, hogy elfogyasszák a jól megérdemelt vacsorát. Asztaltársaságom egyik fele rádiósokból állt; egyikük megjegyezte, hogy másnapra az MSZP hasonszőrű rendezvényére hívták, de nem tud elmenni. Pedig érdekes lehet végigenni az összes pártbulit, esetleg összehasonlítani az egyes oldalak főztjét, mennyire nyilvánul meg a politikai irányultság az ételkészítési gyakorlatban. Csínján bánnak-e a konzervatívok az új, egzotikus fűszerekkel, bátrabban keverik-e az édeset a sóssal a liberálisok, és több kenyeret és szalonnát használnak-e a szocialisták.

Asztaltársaságom másik fele némileg kakukktojásnak érezte magát az összegyűlt újságírók rengetegében, ugyanis ők grafikusok voltak, a KDNP új arculatát tervezték. Elmesélték, hogy a párt fiatalosabbá szeretne válni, ezért bízta meg őket a honlapjuk új grafikájának kialakításával. A két fiatal grafikus elmondta, hogy a párt egyszerre szeretne fiatalítani, és ragaszkodni a hagyományokhoz, így elég nehéz megtalálni a megfelelő arculatot. Emiatt van az is, hogy a KDNP honlapján jelenleg a régi és az új dizájn is megtalálható.

Végül felszolgálták a kávét, közben a sajtósok egymással csevegtek vagy csendesen emésztettek. Hogy ezután történt-e még valami érdekes, nem tudom, mert lassan hazafelé vettem az irányt. Egyszóval, semmi világszenzáció nem történt az este, de a kaja legalább finom volt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását