2024. április 29. - Péter

A Kontroll rendezője Berlinben

Nagy Zsolt, a Zuhanórepülés, a Szezon és a Kontroll című magyar filmek szereplője képviseli Magyarországot februárban a berlini filmfesztivál Shooting Stars 2008 programjában - tájékoztatta kedden a Magyar Filmunió az MTI-t.
2007. december 11. kedd 12:40 - Hírextra
A programban az európai mozi kilenc legígéretesebb ifjú színésztehetsége kap lehetőséget a bemutatkozásra. A jövő európai filmcsillagait háromnapos eseménysorozaton mutatja be a European Film Promotion (EFP) nevű szervezet a filmszakma nagyjainak az 58. Berlinale keretében - közölte Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

Nagy Zsolt mellett szerepel még a Shooting Stars programban a brit Andrew Garfiled, aki Robert Redford Gyávák és hősök című filmjében szerepelt, valamint Anamaria Marinca román színésznő, aki a cannes-i Arany Pálmás és Európa Filmdíjas 4 hónap, 3 nap, 2 nap című film főszereplője - tudatta a filmunió.

"Idén első ízben a nemzetközi filmszakma prominens személyiségei döntöttek az 58. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon megrendezendő fiatal színésztehetségeket bemutató Shooting Stars 2008 program résztvevőiről. 22 európai ország filmpromóciós szervezete - köztük a Magyar Filmunió - jelölt egy-egy fiatal színészt vagy színésznőt" - olvasható a közleményben.

A jelöltek közül a világ egyik legsikeresebb operatőre, Michael Ballhaus által elnökölt zsűri választotta ki a kilenc előadót. A zsűriben Lucy Russell brit színésznő; Vibeke Windelov, a világhírű Lars von Trier producere; Beatrice Kruger olasz casting szakember és Derek Power, az európai tehetségekre szakosodott művészügynökség vezetője vett részt.

"Nagy Zsoltra a Zuhanórepülésben, Novák Erik filmjében nyújtott elsöprő alakításáért esett a zsűri választása" - közölte Papp Csaba Zoltán.

Tudatta: Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója február 11-én adja át a Studio Hamburg Shooting Stars díját a 9 tehetségnek.

A kisvárdai születésű Nagy Zsolt 2000-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Schilling Árpád vezette Krétakör Színház társulatának tagjaként sokféle szerepben látható színpadon, a Liliomban nyújtott alakításért a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb fiatal színész díjával tüntették ki 2001-ben.

Első filmfőszerepét Török Ferenc Szezon című filmjében játszotta, majd Antal Nimród Kontrolljának ellenőreként elnyerte a Magyar Filmszemlén a legjobb mellékszereplő díját.
"A szeptemberben bemutatott Zuhanórepülés című filmmel nagy sikert aratott mind a kritikusok, mind a nagyközönség körében. Goda Krisztina a Csak szex és a Szabadság, Szerelem után, új játékfilmje, a márciustól forgatandó Kaméleon egyik főszerepét bízta rá" - áll a filmunió tájékoztatójában.

Az elmúlt években többek között Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl és Ludivine Sagnier pályafutásának is jelentős állomása volt a berlini Shooting Stars program.
Magyarország a Magyar Filmunió EFP-tagságának köszönhetően 2002 óta vesz részt a berlini rendezvényen. Az elmúlt években Miklós Marcell, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, tavaly pedig Nagy Péter mutatkozott be a berlini filmfesztiválon - közölte a filmunió.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását