2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az én városom

Az én városom/My City sorozatban február második felében Amszterdammal ismerkedhet a budapesti közönség az A38 Hajón és a Millenárison; a LOW Holland-Flamand Kultfeszthez kapcsolódó rendezvényen koncertekkel, filmvetítéssel, beszélgetésekkel és kiállításo
2008. február 12. kedd 09:12 - Hírextra

Az eseménysorozat fővédnöke Eddy Terstall filmrendező, akinek Simon című filmje Hollandia hivatalos nevezése volt a legjobb idegen nyelvű filmnek járó 2005-ös Oscar-díjra. Az amszterdami születésű rendezővel február 21-én, csütörtökön Pálfi György filmrendező beszélget a Millenárison, filmjét ugyanaznap vetítik az A38 Hajón.

A programsorozat útifotó-kiállítással kezdődik február 16-án, szombaton a Millenárison, ahol amszterdami város- és életképeket láthatnak az érdeklődők. Az amatőrök és profik számára meghirdetett pályázat legjobb alkotásai március 27-ig láthatók a parkban.

Szintén a Millenárison nyílik meg Herb van Drongelen Kerékpárral a Föld körül című fotótárlata február 18-án, hétfőn. A Piros-Fekete Galériában kiállított képek egy különleges kalandot dokumentálnak: Herb van Drongelen 1997-ben világkörüli útra indult Don Quijote lováról Rosinanténak elnevezett kerékpárján. A több mint 6 évig tartó "odisszea" során, amely 5 kontinens 69 országán - köztük Magyarországon - vezetett keresztül, tízezer fénykép készült, ezekből válogat a kiállítás. Február 22-én az A38 Hajón az érdeklődők személyesen is találkozhatnak Herb van Drongelennel, aki élményeiről és tapasztalatairól mesél.

A beszélgetések sorában február 21-én Luud Schimmelpennick amszterdami önkormányzati képviselőt is meghallgathatják az érdeklődők, aki a nagyvárosi közlekedésről, és saját Fehér bicikli projektjéről beszél az A38 Hajó közönségének.

Február 19. és 24. között Budapest közterein mutatkozik be a Natwerk utcaművész-csoport, a holland zenei kultúra egyik leghumorosabb projektje. Frank De Ruwe és Coen van Rooij egy kék szemétszállító teherautón mutatja be az általuk alapított glam rock zenekart.

Február 21-én az Amsterdam Klezmer Band és a New Cool Collective lép fel az A38 Hajón. Sodró lendületű koncertet ígér az 1996-ban alakult Amsterdam Klezmer Band, amely a zsidó zenei tradíciók mellett a balkáni és a roma népzenét is feldolgozza, és amelynek legutóbbi lemeze két évvel ezelőtt jelent meg. A New Cool Collective a holland és az európai dzsessz színfoltja, az európai dzsesszfesztiválok, köztük a hollandiai North Sea Jazz Festival kedvence. A magyar közönség már a Sziget fesztiválon is láthatta.

Másnap a Quimby lesz a Hajó vendége a holland Alamo Race Trackkel, amely újhullámos és punkos, gitáralapú artrockot játszik.

Február 23-án a Fonogram-díjat nyert magyar Zagar, valamint a holland About, a zZz és az Eboman lesz a hajó koncertvendége. Rutger Hoedemakers azaz About, artisztikus, változatos, önironikus elektronikus zenét játszik. A zZz duó elektronikus zenét, rock and rollt és underground stílust ötvöz, Eboman (Jeroen Hofs) vizuális művész, aki különleges audiovizuális produkciót kínál.

Az én városom/My City az A38 Hajó fesztiválsorozata, amely Európa jelentős városainak kultúráját mutatja be az adott város egy-egy jelentős személyiségének közreműködésével. Eddig Prága, Varsó, Moszkva és Belgrád volt Budapest vendége.

A kulturális "csereprogram" keretében májusban az amszterdami Melkweg klubnak és a Sugar Factorynek lesz a vendége Budapest.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását