2024. május 2. - Zsigmond

15 éves az SMS

1992 decemberében érkezett az első SMS, és a rövid szöveges üzenetek ma már dollármilliárdokban mérhető bevételt hoznak a mobilszolgáltatóknak. "Boldog karácsonyt" - írta Neil Papworth brit informatikus 1992. december 3-án.
2007. december 10. hétfő 16:02 - Hírextra

Az üzenetet ugyan számítógépről továbbította egy kolléga mobiltelefonjára, mégis ezt tartják az SMS (Short Message Service) technológia világpremierjének. Az első igazi, mobilról mobilra küldött SMS pedig a legendárium szerint 1993-ban kelt útra Riku Pihkonen, a finn Nokia mérnök gyakornokának készülékéről.

Akkor még senki nem sejtette, hogy ez lesz a mobiltelefon-szolgáltatás egyik sikerágazata. A hangátvitel tökéletesítését célzó fejlesztések mellékterméke volt csupán és kezdetben arra használták a szolgáltatók, hogy értesítsék az ügyfeleket a hálózati hibákról.

Az első fizetős üzenetszolgáltatás már 1993-ban elindult, a brit BT Cellnet (mai nevén O2) vezette be, de az SMS csak az évtized vége felé terjedt el igazán. Azóta viszont meghódította a világot, Nagy-Britanniában például egymilliárdnál is többet küldenek hetente. A maximum 160 karakteres üzenetek idén már 60 milliárd dollár (10,2 ezer milliárd forint) bevételt termelnek a mobilszolgáltatóknak világszerte.

A szinte véletlenül kialakult kommunikációs technológia sikerének titka, hogy rendkívül egyszerű, "kézenfekvő" és sokoldalú. Lehet vele például parkolójegyet vásárolni zsúfolt belvárosban, politikust népszerűsíteni vagy gyalázni választási kampányban, udvarolni vagy éppen szakítani: a pletyka szerint Britney Spears is SMS-ben közölte férjével, hogy beadta a válópert.

Az üzleti sikeren kívül a nyelvújító hatás is jelentős nem szándékolt következmény. A fiatal felhasználók körében egészen új, SMS-alapú nyelvváltozat alakult ki és a rövidítésekkel valamint az érzelmeket kifejező grafikus karakterekkel teletűzdelt szövegeket nyelvészek sora elemzi szerte a világon.

Az SMS Magyarországon is népszerű. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adatai szerint 2007 harmadik negyedévében 441 millió darabot pötyögtek be a magyar mobilosok. Ugyancsak közkedvelt a néhány éve bevezetett multimédiás verzió, a nyaralásból küldött képeslapot is helyettesítő MMS: július és szeptember között 6,2 milliót küldtek a magyarok.

Különösen az ünnepnapokon nagy a forgalom. A legnagyobb magyar szolgáltató, a T-Mobile hálózatában például tavaly karácsony és újév napja között 36,4 millió sms-t küldtek, az átlagosnál hétszer többet.

Az SMS-technológia jövője ugyanakkor bizonytalan. Leszármazottak hada áll készen, hogy ledöntse a 15 éves, az informatikában matuzsálemi korúnak számító őst a trónról. "Az SMS kifutó modell, hiszen ha már minden mobilról lehet tetszőleges hosszúságú e-mailt küldeni, akkor nem kell majd 160 karakterbe sűríteni a mondanivalót" - jósolja Joachim Höflich, az erfurti egyetem kutatója. Az új technológiák - az e-mail mellett például az azonnali üzenetküldő szolgáltatás (instant messaging, IM) - terjedését viszont egyelőre gátolja, hogy a használatukhoz szükséges legújabb készülékek még drágák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását