2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kongresszus után

A Magyar Urológusok Társaságának XV. tudományos kongresszusa szombaton ért véget Debrecenben: a háromnapos találkozó félezer résztvevője a gyakorlatban alkalmazott műtéti eljárások aktuális kérdései mellett áttekintette a legújabb tudományos, szakmai eredményeket is.
2010. október 9. szombat 19:37 - HírExtra
Közlése szerint az idei konferencia legfőbb témái között szerepelt a legújabb műtéti technikák, eljárások bemutatása, különös tekintettel a vesekőzúzásra, valamint a laparoszkópos eljárásokra.

Utóbbi módszer kapcsán a nők hólyagsérvének laparoszkópos műtéti megoldása került előtérbe, amelyet egy bemutató műtét keretében Denis Rey, a franciaországi Saint-Augustin Klinika urológus sebész szakorvosa mutatott be a jelenlévőknek. A külföldi szaktekintély által végzett, robot által asszisztált beavatkozás lényege, hogy az operatőr kézmozgását több robotkar is követi, így a beteg testében 3 dimenziós kamera segítségével végzik el a nyílt műtét látványához hasonló operációt.

Ilyen jellegű műtétet először 2000-ben Frankfurtban végeztek. Magyarországon jelenleg nincs lehetőség a módszer igénybevételére, legközelebb Csehországban tudnak ilyen beavatkozással segíteni a betegeken. A hazai alkalmazás hiánya elsősorban anyagi eredetű, az erre a célra megfelelő szerkezet ugyanis 1,8 millió amerikai dollárba kerül - hangzott el a kongresszuson.

Ezen eljárás mellett a radikális prosztata- és veseeltávolítás legújabb módszerei is reflektorfénybe kerültek. Ebből a szempontból a kongresszusnak otthont adó Debrecen urológiai klinikája kiemelkedő eredményeket ért el, hiszen az országosan elvégzett 500 beavatkozás közül körülbelül 150-160-at a itt hajtottak végre - ismertette Flaskó Tibor professzor.

A kongresszus kapcsán Pajor László professzor, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke ismételten felhívta férfitársai figyelmét arra, hogy 50 év felett vegyék igénybe a szűrővizsgálatok adta lehetőséget, mivel a prosztatarák felismerésének ez az egyetlen ismert és hatékony módja.

A férfiak átlagosan 10 évvel kevesebbet élnek női társaiknál, ebben pedig bizonyítottan szerepet játszanak a prosztata rosszindulatú megbetegedései is - tette hozzá a szakember

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását