2023. szeptember 25. - Eufrozina, Kende

Nem is nyugdíjasok a pilóták

A magyar légteret nem "visszafoglalkoztatott" nyugállományú, hanem aktív vadászpilóták védik - közölte az MTI-vel a Honvédelmi Minisztérium.
2007. december 4. kedd 15:36 - Hírextra

"Teljesen valótlannak" minősítette a honvédelmi tárca a Magyar Hírlap keddi számának azon állítását, hogy "visszafoglalkoztatott" nyugdíjas vadászpilóták adják a harckészültséget a MiG-29-es vadászgépeken, mindaddig, amíg a Gripen vadászgépek át nem veszik a magyar légtér védelmét.
A legalább 20 év szolgálati idővel rendelkező hivatásos katonák, rendőrök, határőrök, vám- és pénzügyőrök, tűzoltó és polgári védelmi, büntetés-végrehajtási, nemzetbiztonsági tisztek, tiszthelyettesek számára biztosított, hogy nyugállományba vonuláskor a számukra kedvezőbb összegű nyugdíjat választhassák - áll a minisztérium közleményében.

A törvény alapján a legalább 20 év szolgálati idővel rendelkező tisztek és tiszthelyettesek kedvezményes nyugellátása továbbra is garantált, a nyugdíjrendszerben 2008. január 1-jétől bekövetkező változások őket nem érintik kedvezőtlenül.

"A Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő vadászpilóták esetében ez azt jelenti, hogy megszűnt minden olyan kényszerítő körülmény, amely miatt még ez évben – idő előtt – nyugállományba kellett volna vonulniuk" - közölte a minisztérium.

A Magyar Hírlap keddi számában azt írta: furcsa állapot alakult ki a hazai vadászpilóta-állományban, mivel az új Gripen vadászgépek hivatalosan csak 2008 nyarától állnak hadrendbe, addig a légtérvédelmet néhány MiG-29 típusú vadászgép biztosítja. Ezekre azonban Magyarországon már nem képeznek pilótákat, így a MiG-29-esek vezetésére kiképzett, már nyugdíjba vonult pilótákat visszafoglalkoztatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását