2024. április 23. - Béla

Vezetőkkel tágyalt Szili

Többek között a nemzetpolitikai stratégiáról tanácskozott a határon túli magyar egyházi vezetőkkel Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kedden Budapesten.
2007. december 4. kedd 15:32 - Hírextra

A hagyományos adventi találkozó után a házelnök újságíróknak azt mondta: az egyházi vezetők javasolták, hogy ne csak ilyenkor, hanem év közben is folytassanak hasonló megbeszéléseket, főleg azért, mert idén a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKSZ) elfogadta azt a nemzetpolitikai stratégiát, ami alapján jövő év szeptemberére előkészíthető egy nemzetpolitikai törvény.

Ez a törvény szabályozza majd a nemzetpolitikával kapcsolatos intézményrendszert, a párbeszéd rendszerét, valamint a finanszírozás és a támogatás kérdéseit is - tette hozzá Szili Katalin.
Mint mondta, a KMKSZ négy albizottságága felvállalta, hogy a jövő év tavaszán foglalkozni fog a határon túli egyházi kapcsolatokkal, finanszírozási, oktatás kérdésekkel. Szili Katalin elmondta azt is, hogy a mostani megbeszélésen felvetődött, át kellene majd tekinteni a schengeni csatlakozás tapasztalatait, a Kárpátaljával és Délvidékkel való kapcsolattartás szempontjából. A házelnök reményei szerint jövő májusban megismételik a mostani találkozót.

Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, aki a nemrégiben lezajlott romániai európai parlamenti választáson mandátumot nyert, újságíróknak azt mondta, a kormányzati megszorítások miatt nemigen tudnak túllépni a protokolláris szinten.

"Minden évben elmondjuk ugyanazt, minden évben megtárgyaljuk ugyanazt, azonban gyakorlati előrelépés alig van" - fogalmazott az erdélyi egyházi vezető. Tőkés László ugyanakkor említésre méltónak nevezte a nemzetpolitikai törvénytervezetet, amelyet Szili Katalin és munkacsoportja szorgalmaz. Szerinte igazán szükség lenne erre a stratégiára, mert a nemzetpolitika ma mélyponton van.

A püspök arról is beszélt, hogy az Európai Parlamentben ezután együtt lesz a Felvidék, Erdély és "kis-Magyarország" képviselete, ugyanakkor a schengeni csatlakozással kizáródik Kárpátalja és a Délvidék.

Emiatt olyan politikai akaratra van szükség, amely nemzetstratégiában gondolkodik, és nem a "megszorítások alacsony röptű politikáját folytatja" - tette hozzá Tőkés László.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását