2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nagyarányú hitelből gazdálkodik Salgótarján

Salgótarján ez évre szóló, 12,3 milliárd forintos költségvetését 2,3 milliárd forintos hitellel fogadta el hétfőn a közgyűlés. A városvezetés finanszírozhatónak tartja a büdzsét, az ellenzék viszont attól tart, hogy az év vége felé csődbiztosra lesz szükség Salgótarjánban.
2010. február 15. hétfő 13:50 - HírExtra
Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester az intézményszerkezet megőrzését és a már támogatást elnyert fejlesztések megvalósítását nevezte fontosnak 2010-re. Mint mondta, lassan elfogynak az önkormányzat tartalékai, az önkormányzat újabb és újabb hitel felvételére kényszerül, ha életben szeretné magát tartani.

Hozzátette, hogy a későbbi években további hitelfelvétel nélkül kell talpon maradnia a városnak, mert" kifeszítették a hitelfelvétel kereteit". A polgármester kitért arra, hogy az állami finanszírozás mellett a város saját bevételei is csökkennek, így az idén várhatóan 200 millió forinttal lesz kevesebb a helyi iparűzési adó, mint 2009-ben. Salgótarjánban 2700-an vannak a segélyezési rendszerben, és csak a bérlakásállománynál 188 millió forintos adósságot halmoztak fel a bérlők - tette hozzá.

A vitában Dóra Ottó, az ellenzéki MSZP-frakció vezetője bírálta, hogy máig sem világították át az önkormányzati cégek és az önkormányzati költségvetés szerkezetét. Hangsúlyozta, hogy a hitelállományon belül 1 milliárd 200 millió forintos a működési hiány, és mivel elképzelhető, hogy a város nem is kapja meg a bankoktól a kért hitelt, olyan helyzetbe kerülhet, hogy néhány hónapon belül pótköltségvetést kell készíteni.

Molnár Károly (MSZP), a pénzügyi bizottság elnöke a hitel nagysága és összetétele miatt reális veszélynek nevezte, hogy év vége felé a csődbiztos lehetőségével kell számolni.
Eötvös Mihály (MDF) alpolgármester szerint a költségvetés finanszírozható, Fenyvesi Gábor (Fidesz) alpolgármester pedig azt mondta, hogy elsősorban a finanszírozást kellene megváltoztatni, vagyis a kormánynak finanszíroznia kellene a kötelező feladatokat.

Döntöttek arról, hogy az oktatási ágazatból negyvenhat embert bocsátanak el, s a megszüntetett álláshelyeket öt évig nem állítják vissza. Az idei beruházások szerepel a "szociális városrehabilitáció", egy városrész szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése, kerékpárút építése és egy tagiskola felújítása.

A költségvetést - név szerinti voksolás után - 13 igen szavazattal, 10 nem ellenében fogadták el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását