2024. május 7. - Gizella

Mikola: Ez szégyen

Mikola István (Fidesz) szerint szégyen, hogy a rossz döntések kommunikációjára 250 millió forintot kíván fordítani az egészségügyi kormányzat, ahelyett, hogy kijavítaná ezeket a hibákat, miközben kritikus területeken "úgy kell összekoldulni" módosító indí
2007. december 4. kedd 16:33 - Hírextra

Az ellenzéki képviselő példaként hozta fel, hogy 300 millió forint kellene a vérkészítmények biztonságosabb felhasználásához, ahhoz, hogy érzékenyebb eljárásokkal ki lehessen szűrni a hepatitis C, valamint az AIDS-vírust. Ez európai uniós elvárás is. Hasonlóan fontosnak nevezte, hogy a vöröskereszt és a vérellátó szolgálat több támogatást kapjon munkájához, a véradások szervezéséhez.

Mikola István figyelmeztetett arra, hogy a mentőknek nem csak a fejlesztéshez kellene többletforrás, mert a fejlesztések során létrehozott technika működtetése is többe kerül. A fideszes szakpolitikus támogatást kért ahhoz is, hogy a határokon kívül élő magyar nemzetiségűek hozzájuthassanak az adott esetben Magyarországon korszerűbb egészségügyi feltételekhez.

Vojnik Mária (MSZP) felrótta a Fidesznek, hogy tartózkodott annál a szavazásnál, amikor bizonyos egészségügyi eszközök áfáját akarták ismét 5 százalékra csökkenteni. Hozzátette: mivel ezt a javaslatot akkor az adótörvények vitájánál nem sikerült elfogadtatni, 330 millió forintos többletkiadás keletkezett az egészségügyben. A szocialista képviselő szerint ebből a forrásból más fontos feladatokra lehetne költeni.

Pettkó András (MDF) a HIV-fertőzöttek szűrésére, a felvilágosító akciókra kért forrásátcsoportosítást. Mint mondta, főként a nagyobb ifjúsági rendezvényeken, így például a Sziget-fesztiválon kellene biztosítani az ingyenes szűrést. Szerinte alapvető fontosságú, hogy a harmadik országból érkezők hosszabb idejű itt-tartózkodásra jogosító vízumot csak negatív AIDS-teszt alapján kapjanak.
Demendi László (MSZP) elismerte: jogos igény, hogy több pénz kellene az élelmiszerbiztonságra. Kitért ugyanakkor arra, hogy az ehhez szükséges 300 millió forintot nem szabad a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivataltól elvonni. Ez esetben ugyanis ellehetetlenülhetnek az európai uniós mezőgazdasági támogatások kifizetései.

Jakab István (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy nem az európai uniós kifizetéseket akarják akadályozni átcsoportosítási javaslatukkal. Ugyanakkor - jegyezte meg - több lehetőség van arra, hogy a következő évek intézményi kiadásait átütemezzék és azokat a forrásokat, amelyek 2009-et követő fejlesztésekhez szükségesek, ne most használják fel.

Hosszas polémia bontakozott ki a szombathelyi színháznak szükséges 100 millió forintról. Puskás Tivadar (KDNP) hozta szóba elsőként, hogy még 50 millió hiányzik a színház 100 millió forintos működési költségéhez. Tukacs István (MSZP) jelezte, hogy az MSZP-frakció szerint is fontos a szombathelyi színház ügye, támogatják az ehhez szükséges forrás biztosítását.

Hende Csaba (Fidesz) szerint a színház ügyében tett szocialista felszólalásokban ellentmondás van. Kifejtette: Szabó Lajos (MSZP) arról adott tájékoztatást, hogy csak egy technikai, szavazási ügy miatt nem áll még rendelkezésre a hiányzó 50 millió forint, ugyanakkor Halmai Gáborné (szintén MSZP) szavaiból az derül ki, ezt az összeget más színházakra kell majd felhasználni az aránytalanság miatt.
Szabó Lajos reagálásában elmondta: Hende Csaba nem tájékozódott kellőképpen az ügyben, mert Halmai Gáborné egy másik 100 millió forintról beszélt, amelyet szintén a színházakra fordítanak, de erről már első körben szavazott a parlament. A szocialista képviselő közölte: a szombathelyi színház első 50 millió forintját az általános tartalékból fedezik, ezért kellett az első körben szavazni arról. A második 50 millió az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól származik, ezért technikailag a második körös szavazásnál hagyják majd jóvá. A színház ügye tehát rendezett - húzta alá Szabó Lajos.

Herényi Károly (MDF) és Szabó Zoltán (MSZP) arról vitázott, hogy Magyarországon nemzetközi összehasonlításban, a jövedelmeket erősen vagy kevésbé központosító, újraelosztó államok rangsorában hol foglal helyet a magyar büdzsé. Szabó Zoltán szerint a 38 százalékos költségvetési elvonás a középmezőnyt jelenti és az igazi probléma nem az elvonás nagysága, hanem az ebből finanszírozott közszolgáltatások színvonala.

A vita során a kormánypárti és ellenzéki képviselők egyetértésre jutottak a mentőszolgálat fejlesztésének, működtetésének támogatásában. Puskás Tivadar, valamint Szűcs Erika (MSZP) is fontosnak tartotta a feladat megoldását.

Herényi Károly szólt arról, hogy 20 millió forintot javasol a roma sportolók alapítványának. Hangsúlyozta: a roma fiataloknak a sport egy kitörési lehetőség a szorgalom, a kitartás minősítése, ezért nagyon fontosnak tartja sportolásuk támogatását. Az MDF-es képviselő javaslatát Gyenesei István független képviselő is támogatásra ajánlotta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását