2024. május 13. - Szervác, Imola

Planetáriumot avattak

Magyarország harmadik planetáriumát avatták fel, 30 millió forintos beruházás nyomán kedden az egri Eszterházy Károly Főiskola csillagvizsgálójában.
2007. december 4. kedd 16:36 - Hírextra

A tervek szerint évente 150-200 ezer diákot fogadnak majd rendhagyó tanórák keretében az intézményben, illetve nyitva állnak a nagyközönség előtt is.

A planetáriumnak helyet adó XVIII. században kialakított "Csillagda" a kor Európájának egyik legmodernebb asztronómiai kutatóközpontja volt.

"A planetárium az ismeretterjesztésen túl gyönyörködtetni is kívánja a látogatókat, ami hozzájárul az ismeretek befogadásához" - mondta a megnyitón Újfaludi László az intézmény, egyben a főiskola fizika tanszékének vezetője. Ezt szolgálják az Utazás a Föld körül, A naprendszer és az Univerzum fejlődése címmel bemutatásra kerülő előadásaik - tette hozzá.

A fizikus-csillagász felidézte, hogy a kozmoszról alkotott képünk igen friss, csak a XX. században alakult ki. Ekkor kellett tudomásul vennie az emberiségnek, hogy a sok százmilliónyi galaxis egy nem túl jelentős csillagrendszerének perifériáján helyezkedik el bolygónk.

A jövőben fontos szerep vár a planetáriumra, hiszen a mai technika mellett még csupán álom a csillagközi utazás. Ennek kapcsán Újfaludi László emlékeztetett arra, hogy az ötszörös hangsebességgel közlekedő űrrepülőgépnek - ez jelenlegi leggyorsabb kozmikus jármű - 170 ezer évre volna ahhoz szüksége, hogy eljusson a Naprendszeren kívül található legközelebbi csillagra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását