2024. március 29. - Auguszta

Eskütétellel kezdenek

Miniszteri eskütétellel kezdi jövő heti kétnapos ülését hétfőn az Országgyűlés, kedden a jövő évi költségvetés újra megnyitott részletes vitáját folytatják le a képviselők. Hétfőn napirend előtt Kákosy Csaba új gazdasági és közlekedési miniszter teszi le
2007. december 2. vasárnap 09:56 - Hírextra
A miniszterjelölt, aki a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kabinetfőnöke volt, a gazdasági növekedés élénkítését, a digitális szakadék betemetését és a MÁV reformját nevezte legfontosabb feladatának az Országgyűlés szakbizottsága előtt.

Kóka János július 20-án jelentette be, hogy az év végéig lemond a gazdasági és közlekedési miniszteri posztról, hogy minden erejét a liberális párt megszervezésére tudja fordítani.
Az Országgyűlés szavaz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közélet megtisztítását célzó csomagjának egyik törvényjavaslatáról, amely az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szól, és dönt a Répássy Róbert és Nyitrai Zsolt (mindketten Fidesz) által benyújtott, a miniszterek és államtitkárok illetményének és juttatásainak nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatról.
Döntenek a képviselők a szabálysértésekről szóló törvényjavaslatról, amely megemeli a helyszíni bírság alsó és felső határát. Az alsó határ háromezer forint lesz, a felső határ pedig húszezer forintra emelkedik.

Határoznak a házszabályról szóló országgyűlési határozati javaslat módosításáról. Az ötpárti javaslat számos, több éve húzódó mulasztásos alkotmánysértést orvosol, például a parlamenti frakciók és a bizottságok alakításának, illetve megszűnésének szabályait, a független képviselők jogosítványait, a hozzászólások rendjét és az időkereteket, továbbá a parlamenti közvetítéseket.
Szavazás lesz az Országos Rádió és Televízió Testület 2008-as költségvetéséről, illetve a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról. Az utóbbi törvényjavaslat szerint a honvédség létszáma 23.950 fő lesz.

A képviselők megvitatják az alkotmány módosítását, és az ezzel összefüggő a választási eljárásról szóló, valamint az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény módosítását.
Az alkotmánymódosítás azt tartalmazza, hogy ügydöntő országos népszavazás eredményével ellentétes tartalmú döntést az Országgyűlés a népszavazástól számított két évig nem hozhat. A választási eljárásról szóló törvény módosításának indoka: az Alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes, hogy a törvény nem zárja ki, az állampolgár akkor is szavazzon az országgyűlési választások második fordulójában, ha településén az első forduló érvényes és eredményes volt.
Hétfőn a határozathozatalok után kezdődik az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az előterjesztéshez több mint 230 módosító indítványt nyújtottak be.
Kedden újra megnyitják a 2008-as költségvetés részletes vitáját, a képviselők nyolcórás időkeretben fejthetik ki véleményüket. A jövő évi büdzsé fő számait már elfogadták, átcsoportosításokra már csak a fejezeteken belül van lehetőség.

Lefolytatják a Demeter Ervin és Répássy Róbert (mindketten Fidesz) által benyújtott a büntetőeljárási törvényjavaslat általános és részletes vitáját. Az előterjesztés indoklása szerint az alkotmány januárban hatályba lépő módosítása megváltoztatja azt a jelenlegi helyzetet, miszerint a büntetőeljárás kezdete előtt alkalmazható titkos információgyűjtésre vonatkozó szabályokat kétharmados többséggel kell elfogadni. A törvényjavaslat nagyobb részt megismétli a büntetőeljárási törvény rendelkezéseit annak érdekében, hogy a korábban az Országgyűlés által egyszerű többséggel elfogadott rendelkezéseket az Országgyűlés az Alkotmányban 2008. január 1-jétől előírt minősített többséggel, azaz a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával fogadhassa el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását