2024. május 8. - Mihály

Pécs: sikeres a Tettye Forrásház

A gazdálkodás és a fogyasztói elégedettség szempontjából is eredményesnek értékelte Pécs új vízszolgáltatójának, a Tettye Forrásház Zrt.-nek az elmúlt egyéves működését Winkler Tamás, a cég vezérigazgatója kedden a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.
2010. október 5. kedd 20:58 - HírExtra
"A vállalat tavaly három hónap alatt 1,2 milliárd forint árbevétel mellett 63,6 millió forint adózott eredményt ért el, az idén 4,6 milliárd forint bevétellel és 195 millió forint nyereséggel számol" - mondta a cégvezető.

Hozzátette: jelentősen mérsékelték a működési költségeket, a díjaik pedig 19 százalékkal alacsonyabbak, mint a korábbi árképzés alapján elődjüknél, a Pécsi Vízmű Zrt.-nél lennének. Így a víz- és csatornadíj 835 helyett 676 forint köbméterenként.

Winkler Tamás kitért arra is, hogy az elmúlt egy évben félmilliárd forintot fordítottak rekonstrukciókra, valamint elvégezték a műszaki és szakmai vagyongazdálkodás alapját jelentő vízközmű törzsvagyon- és eszközleltárt, amit elődjük több mint egy évtizeden át nem tett meg.

"A Tettye Forrásház emellett vállalkozott a Tettye forrás kiváló minőségű karsztvizének palackozására. A termék megkapta a kereskedelmi forgalmazáshoz szükséges engedélyeket, s mivel sokan érdeklődnek iránta, viszonteladót keresünk, hogy a boltok polcain, és vendéglátóhelyeken is fellelhető legyen" - mondta.

A vezérigazgató rámutatott: felmérések szerint a fogyasztók 94 százaléka elégedett a Tettye szolgáltatásának színvonalával. A vállalatnak mintegy 90 ezer ügyfele van Pécsen; már Kozármisleny, Pellérd és Kővágószőlős önkormányzatával is szerződött, s további településekkel tárgyal a szolgáltatásról.

Szabó Iván, a cég jogi képviselője arról szólt, hogy a város egy évvel ezelőtt történelmet írt a vízközművek birtokbavételével, az ezzel kapcsolatos jogi lépéseket pedig több egyetemen oktatják.

"Olyan folyamat indult el, amelyet az ország visszafoglalásának kezdeteként emlegetnek" - mondta. Megjegyezte: több hazai önkormányzat tárgyalásos úton ugyan, de hasonló tettekre készül. Az ügyvéd kitért rá, hogy a pécsi birtokbavétel kapcsán 22 peres ügy indult, egy részük már lezárult, mindegyikből a Tettye került ki győztesen. Legfontosabb döntésként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság határozatát emelte ki.

A testület jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést.

Szabó Iván az MTI kérdésére, miszerint hol tart és mikor zárulhat le az elszámolás a felek között, mindössze annyit mondott, hogy két hét múlva meglepetésekkel fog szolgálni a kártalanítással kapcsolatban.

A pécsi közgyűlés tavaly október 1-jén alapította a Tettye Forrásházat a városi vízközművek átvételére, miután az addigi szolgáltatóval, az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt.-vel határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról.

Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai négy nappal később ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását