2024. április 18. - Andrea, Ilma

Változás kell

Szerda este a Liberális Fiatalok Egyesülete (LIFE) által szervezett hogyan tovább SZDSZ beszélgetéssorozat keretében Gulyás József a párt országos tanácsának elnöke beszélt a liberális párt és az ország múltjáról, jelenéről és jövőjéről.
2007. november 30. péntek 18:21 - Pálfi Rita

Szerény javaslatok

Madárlesen 2.
Gulyás József neve kevesebb embert csábított a Liberális Fiatalok rendezvényére, viszont a rendezvény átlagéletkora már biztatóbb volt. Ráadásul az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke jóval hosszabb beszélgetéssel örvendeztette meg a jelenlévőket. Azoknak, aki esetleg nem ismernék annyira jól Gulyás József nevét csak két aktualitás a képviselőről: ő volt az SZDSZ frakció egyetlen tagja, aki a kötelező igen ellenére, mert nemmel voksolni a női kvótáról szóló javaslatra. A másik: a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként az ő tartózkodásán bukott meg első körben Laborc Sándor kinevezése.

Elvárásaimmal megegyezően ő lényegesen kritikusabb hangot ütött meg a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, és ebben partner volt a nézőközönség is. Így elhangozhattak olyan kérdések is például, mint a következő: „A miniszterelnök szívatja az SZDSZ-t vagy őt szívatják(az MSZP)?”

A sajtóban állandó téma ma már, hogy kiugrik-e az SZDSZ a koalícióból és senki nem meri feltenni a kérdést, hogy vajon nem az MSZP lesz e a drasztikus változások kiváltója. Bár nem célravezető közvélemény-kutatások alapján politizálni. Az MSZP-SZDSZ koalíciója most egy problémás házasságra emlékeztet, ami még menthető lenne bőven, főleg nem szólnának bele folyamatosan a rokonok és a barátok.
Szóba került Tóth Károly MSZP-s képviselő javaslata is a vizitdíj eltörléséről. Gulyás kiemelte, hogy ez bátorság kérdése is. Az MSZP-s képviselők lelkükben legszívesebben eltörölnék, hiszen nem akarnak népszavazást bukni, politikailag azonban felvállalhatatlan lenne, hogy a vizitdíjban visszalépjen az MSZP. Gulyás képével élve: „fejlövés értékű dolognak minősülne”. Érdekes, hogy a kormánynak nincs meg a többsége a Parlamentben, mert a nagyobbik kormánypárt nem egységes. Ártalmasak az MSZP rossz reakciói a nem túl biztató közvélemény-kutatási eredményekre, de nem volt túl szerencsés az SZDSZ költségvetési javaslata sem. Amennyiben az MSZP népszerűtlenségének okait a párton belül Gyurcsánnyal indokolják, az nem segíti elő a kormányfő pozíciójának stabilitását. Az MSZP-s képviselők szemmel láthatóan nem ijednek meg az SZDSZ-től, illetve attól, hogy a párt felrúgná a koalíciót.

”Össze kell zárni”

A Kóka Jánost érintő kérdésre Gulyás azt válaszolta, hogy éppen türelmi időszak van az SZDSZ-ben, még nem volt olyan régen az elnökcsere, hogy a tevékenységét kritizálják. Különben is a szabad demokratáknál nem szokás puccsot csinálni. Ráadásul az SZDSZ most sokkal nagyobb bajban van, minthogy az elnökével foglalkozzon. Most össze kell zárni, egyetértésre kell jutni alapkérdésekben.

Dolgozni kell a már említett új tartalmakon, az SZDSZ vezetésének meg kellene nyílnia értékvitás beszélgetés felé, egymást segítő, erősítő javaslatok kellenek egy új egész összeállításához. Az SZDSZ-ről festőien még hozzátette: „ez az épület olyan, mint egy Van Gogh festmény”.

Egészségügyi reform és Új Magyarország

Az egészségügyi reform helyzetére visszatérve Gulyás emlékeztetett arra, hogy túl sok a módosító javaslat: követhetetlen és áttekinthetetlen a helyzet. Külön pikáns a történetben az, hogy míg az előterjesztő a kormány (három minisztériuma készítette a javaslatot), addig éppen a legnagyobb kormánypárt nyújtotta be ezt a több mint száz módosító javaslatot.

 

Egy felháborodott hallgató az egészségügyi reform kapcsán azt nehezményezte, hogy továbbra is folyik a zavarkeltés, nem szólnak a rendelőben például azoknak, akiknek nem kell vizitdíjat fizetni (pl. cukorbeteg). Gulyás szerint a probléma az, hogy elemi ismereteket nem sikerül megosztani a választópolgárokkal. Mély, tudatos, politikai alapon nyugvó ellenállás, ami ezt kihasználja, és elégedetlenséget gerjeszt a politikai profitért. Az is ront a helyzeten, hogy az MSZP is felemásan áll a kérdéshez.

Ezzel szemben ott van Új Magyarország fejlesztési program, aminek a reklámozására milliárdok mennek el, pedig annak szemmel létható eredményei lesznek túlzott reklám kiadások nélkül is. Azonban a legfájdalmasabb kérdések kommunikációjára nem maradt forrás. Persze reklám kell mindennek, csak a pénz és energiafordítás arányai nem jók. Ugyanígy a közlekedési reformról sem jelent meg komolyabb anyag, ami beszámolt volna az elmúlt hat év eredményeiről.

Egy kis önkritika senkinek sem árt

Hallgató kérdezte, hogy mi tartaná egységben az SZDSZ-t. Gulyás válasza: a hit abban, hogy arra az értékközösségre, amire az SZDSZ alapul, szükség van. Nem végignézni kell az SZDSZ kimúlását, hanem tenni az ellen, hogy ez megtörténjen.

Gulyás a beszélgetés végén kiemelte, hogy minden oldalról több önkritika kellene, és számonkérés, a sajtó részéről, és az egykor hangosabb progresszív magyar értelmiség részéről is. El kell mondani a kritikai véleményt, nem szabad azért hallgatni róla, mert ezzel a kormány gyengül. „A korrekcióra képtelen, a kritika elől menekülő, teszetosza, következetlen kormányok elveszítik választásokat”.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását