2024. július 24. - Kinga, Kincső

SZDSZ: kötelező igen

Az SZDSZ képviselői kötelezően igennel, az MSZP és a Fidesz parlamenti politikusai pedig lelkiismeretük szerint voksolhatnak az úgynevezett női kvótáról szóló törvényjavaslat hétfői, parlamenti szavazásán - mondta Sándor Klára, a szabad demokraták képvise
2007. november 26. hétfő 14:57 - Hírextra

A politikus a Kossuth téren női szerveztek képviselőivel és két országgyűlési képviselőtársával, Magyar Bálinttal (SZDSZ) és Ékes Ilonával (Fidesz) együtt tartott sajtótájékoztatón történelminek nevezte a szavazást, amelyet ahhoz hasonlított, mint amikor a nők választójogáról döntöttek a törvényalkotók.

Sándor Klára azért is különlegesnek nevezte a szavazást, mert mint mondta, a magyar nők érdekében most egységesen léphetnek fel a konzervatívok, a szocialisták és a liberálisok. Hozzátette: az SZDSZ-ben kötelező igennel szavazni, a két nagy pártban tudomása szerint pedig a képviselőkre van bízva, hogy milyen gombot nyomnak.

A fideszes Ékes Ilona megerősítette, hogy pártjában a képviselők lelkiismeretére bízták annak eldöntését, hogy hogyan voksolnak. A Magyar Asszonyok Szövetségének elnökeként is dolgozó politikus szerint talán egy harmonikusabb és élhetőbb társadalmat építhetünk, ha a nők is több teret kapnak a döntések meghozatalánál.

Az MSZP-frakció tagjai is lelkiismeretük szerint szavaznak a törvényjavaslatokról - mondta újságíróknak Varju László frakcióvezető-helyettes.

Az MTI úgy tudja, azért lesz lelkiismereti szavazás, mert az Országgyűlés korábban nem támogatta a szocialisták fokozatos bevezetésre vonatkozó javaslatát.

Asbóth Judit, a Magyar Nők Szövetségének elnöke közölte: ez a szavazás elsősorban arról szól, hogy ilyen nyomásgyakorlással elérhetik-e azt, amit "szép szóval és finom modorral nem lehetett", vagyis azt, hogy a nők a magyar parlamentben a létszámarányuknak megfelelően legyenek képviselve.

Keveházi Katalin, a Női Érdek nevű szervezet elnökségének tagja azt fejtegette: anélkül, hogy a nők megfelelő döntéshozatali pozícióba jutnának, nem születnek majd meg az Európai Unióban elfogadott szakpolitikai alapelvekhez kapcsolódó intézkedések.

Magyar Bálint (SZDSZ) is azt emelte ki, hogy nincs olyan képviselő a két nagy parlamenti pártban, aki pártdirektívák mögé bújhatna, mert a Fidesz és az MSZP a frakcióülésén egyaránt engedélyezte a lelkiismereti szavazást. A politikus kifejtette: ha a voksolás nem a beterjesztők által várt eredményt hozza, akkor is biztos benne, hogy a javaslatot kísérő civil támogatás megmarad a jövőben és nem egy, hanem több párt politikusaival együtt folytathatják a küzdelmet.

Sándor Klára és Magyar Bálint szeptember jelentette be, hogy közös törvényjavaslatot nyújt be.
A javaslat szerint a választási eljárásról szóló kétharmados törvényt akként módosítanák, hogy a pártlistákon felváltva következzenek a különböző nemű jelöltek, illetve, ha egy megválasztott képviselő valamilyen okból kiesik, a helyére pártja csak vele azonos neműt állíthasson.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának november 13-i ülésén a képviselők támogatták azokat a módosító javaslatokat, amelyek lehetővé tennék a női kvóta bevezetését a választásokon a pártlistákon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását