2024. május 5. - Györgyi

Film a diktátorról

Bécsben megkezdődött a Tábori György Mein Kampf című darabjából készülő film forgatása.
2008. április 23. szerda 12:15 - Hírextra
Az Adolf Hitler ifjúkori, ausztriai éveiről szóló szatirikus életrajz "kortalan parabola lesz". A történelmi hűség helyett a valóság és fikció ironikus keverékéből bontakozik ki "egy jövendőbeli diktátor pszichológiai portréja". A tervek szerint a film premierjét Németországban tartják majd jövő évben - mondták el az osztrák producerek a keddi, első forgatási nap alkalmából.
A rendezői székben Urs Odermatt svéd rendező ül, a főszerepet pedig Tom Schilling német színész alakítja.
A harmincas évek zsidóüldözése miatt külföldre emigrált magyar származású George Tabori, azaz Tábori György a maga nemében úttörő színdarabjának ősbemutatóját 1987-ben tartották Bécsben. A pályafutása egyik legjelentősebb alkotásaként ünnepelt mű előadását maga a szerző rendezte, és szerepelt is benne.
A darab címe, Mein Kampf (Harcom) nemcsak a későbbi náci vezér fajgyűlölő ideológiai fejtegetéseit tartalmazó írására utal, hanem ironikus kétértelműséget is nyer. A történet szerint ugyanis a csóró, művészi ambíciókkal Berlinbe érkező Hitler két zsidó emberrel osztozik olcsó albérletén, s egyikük, a könyvkereskedő Herzl (Götz George), aki szárnyai alá veszi, éppen a Mein Kampf címet adja készülő könyvének.
A tavaly nyáron Berlinben elhunyt Tábori édesapja, aki maga is újságíró volt, az auschwitzi náci haláltáborban halt meg. Tábori a háború alatt a BBC haditudósítójaként dolgozott, majd 1947-ben Amerikába emigrált és hollywoodi forgatókönyvíróként is szép karriert futott be, többek között Alfred Hitchcock filmjeinek szerzőjeként. Közben számos színpadi művet is írt. A hetvenes években költözött vissza Európába, és bár Londonban élt, sokfelé, így például német színházakban is rendezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását