2024. április 16. - Csongor

Budapest a kultúra fővárosa

Az európai uniós Duna-stratégia kulturális központjává tenné a bécsi Collegium Hungaricumot Méhes Márton igazgató - írta egy keddi osztrák napilap.
2010. július 14. szerda 07:34 - HírExtra
Közös Duna-identitás ugyan nincsen, de vannak közös érdekek, és közös programok, tervek megvalósítása révén a közös identitás is megjelenik - mondta Méhes a Der Standardnak.

Az igazgató egy olyan hálózat létrehozását javasolja, amely a regionális vonatkozású témákban összeköti a Duna menti országokban működő kulturális és más intézményeket, és segíti az együttműködést köztük a művészet, a kultúra, a kulturális turizmus és az úgynevezett kreatív ipar területén.

Méhes a Dunai Kulturális Klaszter tervéhez szeretné elnyerni Bajorország és Ausztria támogatását, és együttműködésre törekszik Szlovákiával. Két partnerrel jött eddig létre együttműködés: a regensburgi Donumenta kortárs művészeti intézettel és a bécsi Múzeumnegyeddel - írta a Der Standard.

A lap ugyanazon az oldalon Pécs európai kulturális fővárosi programjairól is cikket közölt. Az évezredes kulturális és nemzetiségi keveredések városaként Pécs az egyik lehető legalkalmasabb város Európa Kulturális Fővárosának - írta a lap.

A két másik kulturális fővárossal, Essennel és Isztambullal szemben eddig kissé nehéz dolga volt Pécsnek, mert költségvetési okokból sok felújítás és építkezés még mindig nem fejeződött be - fogalmazott a szerző. És mégis, csak ennek a Kelet és Nyugat közti, gazdag történelmű "kapocsnak" köszönhetően nyer értelmet, hogy a német és a török város együtt viseli ezt a címet - tette hozzá.

De önmagában véve is csaknem minden más európai városnál jobban megérdemli Pécs, hogy kulturális főváros legyen - írta a Der Standard. Kiemelte többek között, hogy a város történetében és építészetében tükröződik minden nagy történelmi korszak. Rámutatott arra is, hogy a városban és Baranya megyében kilenc elismert kisebbség van és mindegyik képviselettel rendelkezik, s hogy Pécsett öt kétnyelvű gimnázium működik, a világ egyetlen roma gimnáziuma és Magyarország legrégebbi egyeteme.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását