2024. május 3. - Tímea, Irma

Foci, kánikula, Zürich

Fellobogózott autók száguldanak Európában. Általában több zászlóval, mert ha a Németországban élő horvát srác elveszi a portugál csajt, akkor mindet kirakják. Új találmány: ablakra csiptethető nemzeti lobogó. Először persze azt hittem mind követségi kocsi
2008. június 27. péntek 07:27 - Hírextra
Svájcba tartunk, autóval, no nem kifejezetten a foci miatt, mégis, mintha az egész kontinens egy különös karnevál részese lenne, Európa transzban van. Speciális táblák jelzik a köztéri tévézési lehetőségeket, és persze a stadionokat. Bécstől Zürichig látunk román taxit, török zászlóval ékesített trailert - rajta hat citromsárga Lamborghini, aztán lehagyok egy portugál zászlós Ferrari tessarosát – ő becsületesen tartja a 100-at, teheti, mert csak a szomszéd faluba megy. Egy autópályán nincs is több látnivaló. Aztán München határában feltűnnek a nagy hegyek, és jön a hármas határ, egy perc alatt elveszted a fonalat, és fogalmad sincs már hogy hol jársz. Ausztria, Németország, Svájc? Ja, igen itt még euro van, na de az ott már a határállomás.

Az előttünk lévő német autót kiállítják, nekünk intenek, hogy mehetünk. Harminc éve várok e pillanatra.

Aztán feltűnik Közép-Európa harmadik legnagyobb tava – pedig hatalmasabbnak tűnik, mint a Balaton, valóságos tenger a Bodeni tó. Tikkadt emberek a strandokon. Harminckét fok van. Aztán följebb érünk a hegyek közé, és még mindig harminc fölött a hőmérő.

Zürich utcáin bolyongunk a hőségtől szédelegve, mintha csak Szicíliában lennénk, az egyetlen különbség, hogy a városon átrobogó folyó és a Zürichi tó vize hideg és megdöbbentően kristálytiszta. Együtt lubickolnak benne a hatalmas fehér húsú halak, és a nem különben fehér svájciak, de ugyanitt közlekednek a hajók és csónakok is. A belváros a vízben van. Ebben az országban eddig nem voltak légkondícionálók, még a legelegánsabb szállodákban sem, ilyen hőhullámokra nem voltak felkészülve az Alpok lakói. Jövőre majd biztos feltűnnek a randa ventillátoros dobozok a házak oldalán, mert a kis lakásokban kibírhatatlan a hőség.

Hazafelé azért hógolyóznánk egyet, és átkelünk az Arlberg hágón. Olvadnak a jégsapkás hegyek, gigantikus vizesések zuhannak alá a függőleges falakon. 2000 méter magsan vagyunk, és huszonöt fok van. Ezt az országot a jégkorszak hozta létre, és lehet hogy most egy hőkorszak árasztja el… De nem érünk rá a klímaváltozáson rágódni. Kezdődik a meccs!
Forrás: Kulturpart
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását