2024. május 5. - Györgyi

Hetven éves a rendező

November 30-án ünnepli hetvenedik születésnapját Ridley Scott, - egyebek közt - A nyolcadik utas a halál, a Szárnyas fejvadász, a Thelma és Louise, a Gladiátor, a Mennyei királyság rendezője.
2007. november 28. szerda 12:47 - Hírextra
Apja a brit haditengerészet kötelékében szolgált, így a család folyamatosan költözködött, csak a II. világháborút követően tért vissza Angliába. Ridley díszlettervezőnek tanult, majd a BBC-nél bekerült egy rendezői képzési programba. 1968-ban saját produkciós irodát alapított, amelyben többek közt Alan Parker volt a társa.

A Hollywood meghódítására vágyó fiatalember szép sikereket ért el, Párbajhősök című filmjével elnyerte a közönségdíjat Cannes-ban, de a nagy áttörés nem jött el. Következő filmterve a Trisztán és Izolda lett volna, de a George Lucas rendezte Csillagok háborúja sikere láttán sutba dobta az érzelmes középkori történetet és vérbeli űr-horrort rendezett.

A nyolcadik utas a halál az 1979-es év egyik legnagyobb sikere lett, a mai napig kultfilmnek számít és rendezőjének is meghozta a világhírt. Az Alient egy másik legendás sci-fi, a Csillagok háborújából átigazolt Harrison Ford főszereplésével készült Szárnyas fejvadász követte 1982-ben. A bemutató nem keltett feltűnést, a pénztáraknál inkább bukásnak számított, s csak később lett a rajongók kedvence. A rendező saját bevallása szerint mind a mai napig ezt tartja a legjobb és szívéhez legközelebb álló filmjének.

A különleges vizuális világot teremtő Scott reklámfilmeket is forgatott, az orvelli hangulatot idéző 1984-es Apple reklám a mai napig a műfaj klasszikusának számít. A köztudatba az 1991-es Thelma és Louise révén robbant be ismét, a Susan Sarandon és Geena Davis főszereplésével készült road-movie az első Oscar-jelölést is meghozta számára. Az 1492 - a paradicsom meghódítása nem talált kedvező fogadtatásra a kritikusoknál, bár a közönség szerette. Scott a Kolumbusz-történet után évekig "hallgatott", csak az ezredfordulón tért vissza. A kardos-sarus filmek világát idéző Gladiátor rendezője számára "csak" egy újabb Oscar-jelölést hozott, öt kategóriában - köztük a legjobb filmben - viszont aranyszobrocskát kapott.

A Gladiátor után A bárányok hallgatnak folytatását, az első résznek nyomába sem érő Hannibált készítette el. Hírnevét a Sólyom végveszélyben című szomáliai háborús drámával öregbítette, e filmért újabb Oscar-jelölést zsebelhetett be. A két éve bemutatott Mennyei királyság közönség elé került változatával olyannyira elégedetlen volt, hogy tavaly saját, rendezői verzióját is megjelentette. Az utóbbi években újra Russel Crowe-val dolgozik a legtöbbet, a Bor, mámor, Provence mérsékelt sikere után egy igazán fajsúlyos filmet készítettek. A megtörtént eseményeken alapuló Amerikai gengszterben Crowe egy New York-i zsarut alakít, akinek legfőbb célja elkapni egy drogkereskedőt.

A rendezői változat feltalálójaként is emlegetett Ridley Scott családi vállalkozásban producerkedik is, öccsével, a szintén szép sikereket elért Tony Scottal ők gyártják egyebek közt a Magyarországon is látható Gyilkos számok című sorozatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását