2024. május 19. - Ivó, Milán

Redford ismét filmtörténelmet csinált

Novemberben jelenik csak meg a mozikban a Robert Redford rendezte Oroszlánokat bárányokért (Lions for Lambs) című film, de trailerjét már bemutatták az Egyesült Államokban, és ennek alapján a kritikusok úgy vélekednek: a film történelmet fog csinálni.
2007. szeptember 5. szerda 09:05 - Hírextra
Az Oroszlánokat bárányokért ugyanis az első olyan hollywoodi film, amely keményen pacifista módon közelíti meg az afganisztáni és az iraki háborút, valamint 2001. szeptember 11. tragédiáját. Nem Michael Moore-féle dokumentumfilmről van szó, és nem is valami független moziról. Költséges hollywoodi film, amelyben olyan nagy sztárok vállaltak szerepet Redford mellett, mint Meryl Streep és Tom Cruise - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az Oroszlánokat bárányokért az első, de korántsem az egyetlen ilyen irányultságú film. Hamarosan a mozikban lesz a Megadás (Rendition), amelyben Reese Witherspoon egy, a CIA által elrabolt egyiptomi vegyészmérnök feleségét alakítja. Az Állítsd meg a veszteségeket! (Stop Loss) egy katonáról szól, aki nem akar visszamenni Irakba. A Grace eltávozott (Grace Is Gone - szójáték, mert a cím azt is jelenti, hogy nincs többé kegyelem) azt vizsgálja, hogy egy amerikai katonanő halála milyen hatással van családjára. Az Elah völgyébent (In The Valley of Elah) már a velencei fesztiválon szerepel. Az Oscar-díjas Paul Haggis forgatókönyvíró-rendező alkotása a téma egyik legjobban várt filmje. Tommy Lee Jones alakít benne egy veteránt, aki a Pentagon hallgatásával szemben fényt akar deríteni fia halálának körülményeire. Igaz történet Richard Davis tengerészgyalogosról, akit két társa ölt meg egy átmulatott éjszaka után.

Az amerikai jobboldal a filmeket "szennyes pacifista propagandának" nevezi és kampányt indított ellenük. De a liberális értelmiségiek is meglepődtek, mondván, korábban ilyen filmeket csak jóval a bírált események után szoktak készíteni. Annak idején az Életünk legjobb évei több mint egy évvel a második világháború befejezése után készült, a vietnami háborút bíráló filmekre pedig Saigon elestétől számítva három évet kellett várni: ekkor született meg a Szarvasvadász és a Hazatérés. Ezeket követte egy évvel később az Apokalipszis, most, de a "Vietnam-filmek" nagy sorozata a Jóreggelt, Vietnamtól a Forrest Gumpig 1986. és 1994. között készült.

"A média ma sokkal hamarabb reagál, mint annak idején, miért ne tehetnék ugyanezt a filmek?" - nyilatkozta Scott Rudin, az Állítsd meg a veszteségeket! producere, aki nyíltan bevallotta: a filmekkel, amelyek az amerikai elnökválasztási kampány kellős közepén jelennek meg a mozikban, tudatosan törekszenek a választók befolyásolására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását