2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nagy Ramszesz templomára akadtak Egyiptomban

Nagy Ramszesz uralkodása alatt, 3300 évvel ezelőtt épült templomot fedezték fel Egyiptomban, Beni-Szuefben, ahol egy ókori várost tárnak fel.
2010. július 17. szombat 07:33 - HírExtra
A régészek Hut-neni-niszut (Ehnasija, Hérakleopolisz Megalé) romjait kutatják - olvasható a Heritage Key (http://heritage-key.com) történelmi hírportál hírei között. A város a Fajjúm-oázis bejáratánál épült. Stratégiai szerepet játszott a térségben - ellenőrzése alatt tartotta a Fajjúm felé vezető utat. Fontos vallási központnak számított - főistene a kos alakban tisztelt Herisef, a folyópartok felvigyázója volt. A városban megkülönböztetett tisztelettel hódoltak Ozirisznek, a halottak urának, akit a mitológia szerint Hut-neni-niszutban koronáztak, csakúgy mint fiát Hóruszt, az istenek királyát.

"A szentélyben felfedeztük II. Ramszesz kartusát, alatta pedig egy domborművet, amely szerint az uralkodó építtetette a templomot Ehnasijában önmaga számára" - hangsúlyozta közleményében Szabri Abdel Aziz, az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács fáraókori részlegének a vezetője.
A feltárások helyszínén előkerültek a Kr. u. IV-V. századból származó agyagtéglából emelt építmények, valamint találtak több terrakottaszobrot: ezek a varázsló istennőt, Íziszt, Hórusz anyját, valamint Afroditét, a szépség és szerelem görög istennőjét, és Hóruszt ábrázolják. Előkerültek agyagedények és olajmécsesek is.

II. Ramszesz (Ramszesz Meriamon Uszermaatré Szetepenré) aki Kr.e.1279-1213 között uralkodott, az újbirodalmi XIX. dinasztia harmadik fáraója volt. Az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodója, aki rendkívül hosszú, 66 éves uralkodása alatt nagyszabású építkezéseket folytatott, hadjáratokat vezetett, de nevéhez fűződik a történelem első fennmaradt békeszerződése is. A Nílus deltájában megalapította új fővárosát, Per-Ramszeszt. Megépült az Abu Szimbel-i két templom, jelentősen bővíttette a karnaki és luxori templomokat, s befejeztette apja, I.Széthi abüdoszi templomát és gurnai halotti templomát. Abüdoszban saját templomot is építtetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását