2024. április 29. - Péter

Norman Mailer és a rossz szex

Posztumusz irodalmi "rossz szex"-díjjal tüntette ki Norman Mailert a Literary Review című amerikai irodalmi folyóirat. A két hete elhunyt amerikai író-publicista és közéleti személyiség utolsó, idén megjelent műve, a Várkastély a vadonban egyik erotikus l
2007. november 28. szerda 12:50 - Hírextra
Korábban olyan neves kollégákat ért ez a "megtiszteltetés", mint Salman Rushdie vagy Melvyn Bragg.
Mailer az első, akit csak halála után tüntettek ki vele, és a díjat odaítélő zsűri indoklásában az író erényeit, "életműve sokszínűségét, újító stílusú újságírói munkásságát, harcos szellemét és életszeretetét" emelte ki.

Az 1993-ban alapított díj eredeti célja az volt, hogy "felhívja a figyelmet a modern regényekben gyakran alkalmazott nyers, ízléstelen, felületes és felesleges szexuális jellegű leírásokra". Mailer díjnyertes részletében egy férfi nemi szervet "öreg tüzelő kosnak" nevezett.

Az író, aki hatszor nősült és a feminizmus esküdt ellensége volt, már 1971-ben is vihart kavart szex-megközelítésével. A Szexfogoly (The Sex Prisoner) című híres-hírhedt esszéje után Kate Millet, a feminizmus egyik élharcosa Mailert "igazi férfisoviniszta disznónak" nevezte. Persze Mailer kifakadása nem volt véletlen, mivel egy évvel korábban éppen Millet írta meg a Szexuális politika című, saját doktori disszertációjából született röpiratát, amelyben a szexualitásban uralkodó patriarchális szemléletet többek között D. H. Lawrence, Henry Miller és Mailer írásainak alapján mutatta ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását