2024. április 29. - Péter

OVB: nem szükséges a rendkívüli ülés

Az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak többsége úgy ítéli meg, hogy jelenleg semmilyen törvényi előírás nem teszi szükségessé rendkívüli ülés összehívását - közölte a testület elnöke szerdán az MTI-vel.
2007. november 28. szerda 12:44 - Hírextra
Szigeti Péter közleményében emlékeztetett, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint az OVB a népszavazási kezdeményezés benyújtásától számított 45 napon belül köteles az aláírások hitelességét ellenőrizni. Mint írja, a törvény azt is szabályozza, hogy az ellenőrzést milyen nyilvántartások alapján és módszerekkel kell végrehajtani.

"A törvényes határidőn belül az OVB - mint a választópolgárok független, csak a törvénynek alárendelt szerve - kizárólagos hatásköre és felelőssége annak eldöntése, hogy mikor indokolt e tárgyban testületi ülést tartani" - tartalmazza a közlemény.

Szigeti Péter mindezek alapján visszautasította "azokat a megalapozatlan, manipulatív politikusi vádakat, amelyek az Országos Választási Bizottság működésének törvényességét megkérdőjelezik".

A kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezésekhez összegyűlt, egyenként körülbelül 320 ezer aláírást október 24-én nyújtotta be a Fidesz és a KDNP az Országos Választási Irodához.

Orbán Viktor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke múlt csütörtökön nyílt levélben kérte a testület elnökétől az OVB soron kívüli összehívását november 26-ra.

Szigeti Péter, az OVB elnöke másnap a kérést arra hivatkozva utasította el, hogy meg kell várnia a "hivatalos jogi aktust, az értesítést az aláírás-ellenőrzési munka befejeződéséről és eredményéről". Mint közleményében írta, a hivatalos értesítést követően kell megszerveznie a testület határozatképességét biztosító ülést, amit "természetesen haladéktalanul" meg is fog tenni.

A Fidesz elnöki kabinetfőnöke vasárnap közölte azt, hogy pártja továbbra is azt szeretné, hogy másnap az OVB tartson ülést a kórházi napidíjról szóló népszavazási kérdés hitelesítési eljárásával kapcsolatban. Deutsch-Für Tamás akkor azt mondta: a Fidesz-KDNP megfigyelője szerint a kórházi napidíjjal kapcsolatban valamennyi munkafázissal végzett az arra hivatott Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

A politikus akkor azt mondta: a választási iroda és a bizottság a népszavazási és a választási eljárási törvény "betűjét és szellemét megszegve újabb hatalmi praktikával próbálja késleltetni az aláírások hitelesítését".

Kedden a politikus már úgy fogalmazott: az OVB és a népszavazási aláírásokat ellenőrző kormányzati hivatal összejátszása késlelteti a kezdeményezett népszavazást és ezt "szándékos hatalmi tilitoli"-nak titulálta.

Deutsch-Für Tamás szerint biztosan megvan a forgatókönyv a kormány boszorkánykonyhájában arra, hogy ne december 17-ig, hanem csak a tavaszi ülésszakon, február első felében szülessen meg az Országgyűlés döntése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását