2024. május 6. - Ivett, Frida

Botticellitől Tizianóig

Megnyílt a Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeumban szerdán.
2009. október 28. szerda 14:09 - HírExtra
A február 14-ig tartó tárlat "koronája" Leonardo da Vinci Hermelines hölgy című képe, ezt a képet volt a legnehezebb megszerezni a Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozó Czartoryski Múzeumból. Diplomáciai és rendőrségi együttműködésre is szükség volt a csaknem 80 milliárd forintra biztosított kép kölcsönzéséhez, az alkotást tizenkét kommandós kísérte Krakkóból Budapestre. A Hermelines hölgyet eddig egyedül az olasz múzeumok kapták kölcsön nyolc éve, azóta sehova sem utaztatták a világ egyik legértékesebb festményét.

A tárlaton emellett látható lesz például Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája valamint Botticelli Virginia története című képe is. A 130 alkotást felvonultató kiállításra Európa legnevesebb múzeumai mellett számos magángyűjtemény adott kölcsön műalkotást, több esetben a tulajdonukban lévő legértékesebb művet. Érkezett festmény a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Galleryből, a New York-i Metropolitan Museumból, a római Galleria Borgheséből és a madridi Pradóból is. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből 30 alkotás szerepel a kiállításon.

A szerdai megnyitón Hiller István kiemelte: a Szépművészeti Múzeum nemcsak saját hírnevét öregbíti nagyszabású tárlataival, hanem az ország kulturális sokszínűségét is erősíti azzal, hogy "a legkülönbözőbb korok" "legértékesebb műveit" hozza el a világ minden tájáról.

A miniszter megköszönte a kiállítás létrejöttét segítő intézményeknek a munkát, kiemelve a lengyel kulturális minisztériumot, a lengyel nagykövetséget és a tárlat leghíresebb képét, a Hermelines hölgyet kölcsönadó Czartoryski Múzeumot.

David Allen Brown, a washingtoni National Gallery of Art itáliai festészeti gyűjteményének vezetője kiemelte azt a 30 nagy értékű festményt is, amelyek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből kerültek a tárlat 130 képe közé.

Tátrai Vilmos, a tárlat kurátora hangsúlyozta: ne csak a "nagy nevekre" legyenek kíváncsiak a nézők, hanem fedezzék fel az itáliai festészet másodvonalának remekműveit is.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója méltatta az európai együttműködést, kiemelve a lengyel-magyar barátság történelmi előzményeit, és köszönetet mondott a Czartoryski Múzeumnak, hogy kölcsönadta a Leonardo da Vinci híres képét.

A főigazgató korábban arról számolt be, hogy a tárlat biztosítási értéke 200 milliárd forint, soha ilyen nagy értékben nem érkezett még műkincsegyüttes Magyarországra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását