2024. április 23. - Béla

Fischer egyelőre marad

Fischer Ádám még egy évig marad a Magyar Rádió (MR) zenei együtteseinek élén főzeneigazgatóként - a művész hétfőn jelentette be döntését, miután elhatározását a tagokkal megbeszélte.
2007. november 26. hétfő 14:07 - Hírextra

Hozzátette, hogy karmesterként szeretne velük tovább dolgozni, részt vesz a Kodály CD-k elkészítésében és 2013-ig változatlanul velük képzeli el a Wagner Napok megvalósítását.
"Az elmúlt napok személyes tapasztalatai alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a Magyar Rádió zenei együtteseinek vezetését nem tudom tovább vállalni közép- és hosszú távon" - összegezte bejelentése lényegét Fischer Ádám.

Hozzátette ugyanakkor, hogy nem kíván azonnal visszalépni, mert - mint ismeretes - az együttesek igen nehéz helyzetben vannak.

"Nekem is tanulnom kellett az itteni viszonyokat" - közölte, reményének adva hangot, hogy párhuzamosan képes lesz a korábban lekötött, Magyarországon kívüli, hosszú távú felkéréseinek eleget tenni és új feladatát, a Magyar Állami Operaház zenei vezetését is ellátni.

Mint mondta, négy évvel ezelőtt egy új, a kapcsolatokat és a működést érintő stratégia kidolgozására kérte föl az intézményt és az együtteseket - tapasztalata szerint e téren semmi történt.

Fischer Ádám kiemelte, hogy érzelmi kötődése a rádiós együttesekhez továbbra is erős, ezért a már együtt elhatározott projekteket továbbviszi, a külföldi turnékat éppúgy, mint a Kodály-összkiadás felvételeit, valamint a 2013-ig konkrét tervekkel bíró Wagner Napokat. A Magyar Rádió zenei együtteseinek tehát egy évük van arra, hogy az új vezetőjüket megtalálják.

Kitért arra: az együttesek sorsa, finanszírozása nem függhet attól, hogy az MR élén zenebarát vezető áll-e, ez kulturális kérdés és a kulturális élet döntéshozóira váró feladat.

"Törekvésem, hogy mindenkit meggyőzzek, az illetékesekkel elfogadtassam, hogy a rádió zenei együtteseinek megőrzése a mai formában az egész művelt Magyarország érdeke" - hangsúlyozta.
A művészt június közepén iktatták be a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói tisztségébe. A dalszínházban - a tervek szerint - 2008 októberében vezényel először Fischer Ádám, akinek ezekben a napokban a zürichi Operaházban van Verdi-bemutatója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását