2024. április 29. - Péter

Bukott a női kvóta

Nem szavazta meg az Országgyűlés hétfőn este a női kvótáról szóló törvényjavaslatot. A javaslat szerint a pártoknak listán 50-50 százalékos arányban kellett volna szerepeltetniük nőket és férfiakat a következő választástól.
2007. november 26. hétfő 18:55 - Hírextra
A javaslatot a KDNP és az MDF elutasította, az előterjesztő SZDSZ és a kormány támogatta, az MSZP és a Fidesz pedig lelkiismereti szavazást biztosított képviselőinek. Az Országgyűlés végül 132 igen, 97 nem szavazat és 118 tartózkodás mellett nem fogadta el sem a javaslatot, sem pedig a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítást sem.

A női kvóta bevezetéséről szóló törvényjavaslatot két szabad demokrata politikus, Sándor Klára és Magyar Bálint nyújtotta be. Ennek lényege, hogy a pártoknak a területi és az országos listákat 2010-re már úgy kellett volna összeállítani, hogy férfi jelölt után mindig női következzen. Az előterjesztés szerint a pártok területi és országos listáján nem csak a sorrend összeállításánál kellene biztosítani az esélyegyenlőséget, hanem akkor is, ha kiesik egy jelölt: nő helyére nőt, férfi helyére férfit lehetne jelölni. A változás az egyéni képviselőket nem érintette volna, csak a 210 listásat.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását