2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

169 módosító indítványt támogat a kormány

A benyújtott 581 költségvetési módosító indítvány közül 169-et támogat a kormány - derül ki az Országgyűlés adataiból. A jövő évi büdzséhez benyújtott módosító javaslatokról, valamint a költségvetés fő számairól kedden, öt órás időkeretben szavaz a Ház.
2007. november 26. hétfő 18:59 - Hírextra

A módosító indítványok 14,2 milliárd forintos átcsoportosítást jelentenek az általános tartalék terhére. Ez tehát nem növeli hiányt, hiszen a költségvetési terven belüli átcsoportosításról van szó - közölte Daróczi Dávid az MTI-vel.

A kormány közel 30 célra javasol többlettámogatást. A szóvivő példaként említette, hogy 300 millió forinttal emelkedik az Egészségbiztosítási Alap "gyógyító-megelőző ellátás" előirányzata, ugyanennyivel bővül az állami népegészségügyre, szűrésre költhető keret, 700 millióval nő az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat támogatása, és 39 millióval egészülhet ki a kábítószer-fogyasztás megelőzéséhez szükséges forrás.

Daróczi Dávid kitért arra, hogy 86 millió forinttal bővülnek a gyermek és ifjúsági feladatok céljaira szolgáló költségvetési források és 87 millióval növekszik a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások kerete. Várhatóan 200 millió forinttal emelkedik a Magyar Rádió művészeti együtteseinek támogatása, 80 milliót kap a működés fenntartására a Rádió C, 70 milliót a Talentum Művészeti Iskola, 50 milliót pedig a Száztagú Cigányzenekar.

A Magyar Vöröskereszt 43 millió forint többlettámogatásra számíthat a működési feltételeinek javítására, 35 milliót kap a Polgárőr Szövetség, a büntetés-végrehajtás fogvatartottakkal foglalkozó hivatásos állományú tagjainak őrzési pótléka pedig 5 százalékról 40 százalékra emelkedik, amihez 600 millió forint többlettámogatást kapnak.

Daróczi Dávid az MTI-nek kiemelte: a legnagyobb összeget - összesen 9,3 milliárd forintot - az önkormányzatok részére juttatott többletforrások teszik ki. Ilyen többek közt a fejlődő kistérségek többlettámogatása, az esélyegyenlőséget, felzárkóztatást segítő Arany János programok differenciált támogatása, a kollégiumi lakhatási normatíva emelése, a napközis foglalkoztatásokhoz kapcsolódó hozzájárulás emelése, a kiemelten veszélyeztetett települések feladatainak támogatása, valamint a pedagógusok minőségi munkavégzésének differenciált elismerése.

A szűkös saját forrással rendelkező települési önkormányzatok részére a villamosenergia liberalizáció miatt bekövetkező áremelkedés hatásának mérséklésére 500 millió forint többletforrást biztosít a kormány.

A kormányszóvivő jelezte: az általános tartalék fejezetben így 46 milliárd forint marad az előre nem látható eseményekkel - például árvízzel, aszállyal - kapcsolatos kiadásokra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását