2024. április 16. - Csongor

Babák az árverésen

Tematikusan festmények, plasztikák, művészeti tárgyak, bútorok, üvegek, porcelánok, ezüstök, ékszerek. Időrendben pedig az időszámítás előtti 2. évezredtől, az antik görög, római, a prekolumbián tárgyaktól a XVI. századi régi mesterek és a XIX-XX. századi
2007. november 24. szombat 21:48 - Hírextra

A hagyományos művészeti kínálat mellett egy egészen különleges, karácsonyi aktualitással bíró kollekció is kalapács alá kerül. Ötven tételben egy babagyűjtemény. Pólyás babák és előkelő hölgynek öltöztetett női személyek, igen szép, eredeti, korabeli ruhákban. Nagy részük porcelánfejű, mozgó szemhéjakkal, szempillákkal, hajlítható vagy mozgatható végtagokkal, eredeti hajjal vagy moher lobonccal. Eredetük szerint német, de van közöttük néhány cseh és egy-egy francia és angol gyártmány is. A legkorábbiak az 1800-as évek végéről valók, a többség a 20. század elejéről, egészen a 40-es évekig. Kikiáltási árukat 48 és 70 ezer forint között állapították meg.

Egyedi darabok a 1600-as évekbeli metszetek, rézkarcok. Miksa Emmánuel hadseregének 1686-os török elleni hadjáratának, vagy a Szent Liga hadseregének 1687-es török elleni hadjáratának képei 650, illetve 700 ezer forintról indítva. Ilyen árakon lehet megvenni a XVII-XVIII. századi ismert és ismeretlen német, itáliai, flamand, francia, osztrák mesterek vallásos tárgyú, valamint táj- és életképeit. De bőven van köztük, amelynek millió fölé szabták az árát.

Az antwerpeni Hans Jordaens II-nek tulajdonított Keresztelő Szent János prédikál fatábla 5,5 millió forintért lehet valakié. Míg a XVII. századi Evert Collier Vanitas csendélete 3,2 millió forintról indul. Csakúgy, mint Lundens Gerrit Mulatozó társasága.

A régi mesterek kategória és egyben az aukció legdrágább tétele a tűzhányók festőjének tartott osztrák Michael Wutky későbarokk vászna Az idilli Tengeri kikötő holdfényben című képért 18 millió forintról indulhat a licit. A XVII. század közepi ismeretlen holland festő 6,5 millió forintos dekoratív csendéletén egy fiatal pár is látható. Ők lehettek a megrendelők eljegyzésük vagy esküvőjük alkalmából. Mivel a csendélet minden motívuma termékenységi szimbólum.

A korai szobrok közül kiemelkedik egy ismeretlen Alsó-Rajnavidéki mester festett, faragott Madonnája az 1490-1520 körüli évekből, amelyért 7 millió forintról lehet licitálni. A Birkózó nők, egy XVII. századi francia szobrász bronz plasztikája. A védett mű kikiáltási ára 2,8 millió forint.

A XIX. század eleji magyar anyagban 1 milliót ér Donáth János bájos portréja a fiatal Kovásznai Kováts Júliáról. 600-650 ezer forintért pedig lehet vásárolni Barabás Miklóstól, Molnár Józseftől, Lotz Károlytól, Mészöly Gézától, Telepy Károlytól. László Fülöp női portréját 950 ezer, Györgyi Giergl Alajos Kislány kanárival című képét 900 ezer forintra tartják. Körösfői-Kriesch Aladár temperája, amelyet 1,8 millió forintra értékelt az aukciósház, a Zeneakadémia faliképének előképe. Az érzékeny, szép kompozíció százéves lappangás után került elő. Egy másik Körösfői-Kriesch képet, a Hazatérő halászokat 600 ezer forintért kínálják. A XX. századi magyar festészet alkotásai közül legdrágábban Szőnyi Istvántól az 1920-as Fürdőzőket kínálják. Az 1910-es években indult, a nagybányai festészeten nevelkedett Szőnyi sajátosan ötvözte ezen a képen a klasszikus és az avantgárd mesterek eredményeit, midőn természeti környezetbe helyezte az aktcsoportot. A nyolc évtizedes lappangás után előkerült Szőnyi főművet 13 millió forintra tartják. Csontváry Kosztka Tivadar sajátkezű levele, névjegykártyája, egy rajza, továbbá az Ernst Múzeum és Székely Sándor gyógyszerész között a Csontváry képek eladása ügyében az 1930-as levélváltás, (" a mai nehéz viszonyok mellett Csontváryt eladni nem tudtunk" - szól Ernst Lajos levele), valamint mindezen dokumentumok adásvételéről, illetve egy Csontváry kép vételéről 1960-ban kelt elismervény, és további levelek tartoznak. A rendkívüli dokumentum, amelynek közgyűjteményben lenne a helye, 1,1 millióért szerezhető meg.

Veronából küldte üdvözletét édesanyjának Gulácsy Lajos egy tus és ceruzarajzon, kézírással, elsárgult papíron. A rajz és a megcímzett postai boríték 850 ezer forintért cserélhet gazdát. A további árverési csoportok is rejtenek kincseket. Egy XVIII. századi díszes, francia komód 5,4 millió forintot kóstál. A francia Marcel Bouraine színezett üvegpasztából formált szecessziós Táncosnője és egy nagy, fekete gyémánttal ékes gyűrű egyaránt 6 millió forintot ér.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását