2024. március 19. - József, Bánk

Ezek a magyarok játszanak az Eurosonicon

Négy magyar zenekar, a Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a szerdán kezdődő Eurosonic Festivalon a hollandiai Groningenben január 18-ig - közölte a Hangfoglaló Program az MTI-vel.
2020. január 15. szerda 13:31 - HírExtra

    Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján Devil's Trade, vagyis Makó Dávid dalszerző-gitáros három különböző helyszínen is fellép szerdán, csütörtökön és pénteken.

    A zenéjében az erdélyi dallamokat, a doom/stoner rock elemeit és az Appalache-hegység népzenéjét egyaránt használó Devil's Trade eddig két stúdióalbumot (Those Miles We Walked Alone; What Happened to the Little Blind Crow) készített és Európa jelentős klubjainak színpadáig jutott.

    Az MTVA díjazottjaként, a Nagy-Szín-Pad tavalyi döntőseként Groningenbe utazott Bluebay Foxes pénteken ad koncertet a holland városban. A 2015-ben alakult csapat zenei világa a brit gitárzenéből és az Amerika déli államaiból származó rockzenéből merít. Now című albumuk 2018-ban jelent meg. A Bluebay Foxes tagja Juhász Bálint (ének, gitár), Kérges Balázs (gitár), Lőrincz Balázs (basszusgitár), Katona András (dob).

    A 2008-ban alakult Qualitons funk-rock-experimentális zenéjét külföldön is egyre többen ismerik, a zenekar tavaly élőben játszott a rangos seattle-i KEXP rádióban. A három eddigi stúdiólemezt (Panoramic Tymes; Tomorrow's News; Echoes Calling) tavaly év végén egy ötszámos anyag (KEXEK) követte, amelyen a legendás Kex együttes dalait dolgozták fel. A zenekarban, amely szerdán este játszik Groningenben, G. Szabó Hunor (ének, gitár, dob), Hock Ernő (basszusgitár, ének), Szőke Barna (gitár), Boros Levente (dob) és Menyhei Ádám (billentyű) szerepel.

    A 2017 óta létező Harmedot jelölték az európai könnyűzenei tehetségek díjára. A Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) díjátadója január 17-én lesz Groningenben, ezen az estén koncertet is ad a csapat. A Harmed a hazai rock-metal színtér feltörekvő szereplője, 605 című daluk az amerikai New Noise felületén debütált, majd a zenekart a Famined Records szerződtette. From Day One című EP-jük az amerikai és a brit iTunes-listákra is felkerült. A Harmedban Spicze Levente (ének), Tóth Gábor (gitár), Keresztesi Balázs (gitár) és Szieber Dávid (dob) játszik.

    A Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramja keretében működő könnyűzenei exportiroda, a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja Groningenben azt szeretné elérni, hogy a nemzetközi zenei színtér jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét.

    A Eurosonic az európai zene kulcsfontossági eseménye, amely elsősorban feltörekvő zenészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A showcase fesztiválon a zeneipar képviseletében több mint négyezren vesznek részt évente. Az észak-hollandiai rendezvényre 26 európai rádióállomás jelöl előadókat; a Eurosonic az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU) együttműködésben végzi a válogatást. Az EBU által jelölt együtteseken kívül még mintegy háromszázötven zenekar kap meghívást a szervezőktől, a fellépők több mint húsz helyszínen mutatkozhatnak be.

    Az Eurosonic fesztivál keretében adják át a legjobb fesztiváloknak járó elismeréseket, emellett nemzetközi zeneipari konferenciát is tartanak.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását