2024. május 8. - Mihály

Gyermekszem Filmfesztivál októbertől

A hónap közepéig, október 15-ig lehet nevezni a Gyermekszem Filmfesztiválra, az alkotásokat november 16-tól vetítik Budapesten, a Millenárison - tájékoztatta a rendezvény főszervezője az MTI-t.
2007. október 2. kedd 11:01 - Hírextra

A Gyerekszem Filmfesztivál, amelynek fővédnöke Demszky Gábor főpolgármester, ahhoz szeretné hozzásegíteni a gyerekeket, hogy a film nyelvén is kifejezhessék érzéseiket, gondolataikat, világukat - közölte Grosch Nándor.

A háromnapos rendezvény azért is fontos, mert ösztönzi a gyerekek általi kreatív filmkészítés-kultúrájának intenzívebb kialakulását - tette hozzá.

A filmfesztiválra a 6 és 19 év közötti gyerekek a "Kicsi a bors, de erős" (6-12 év), illetve az "Ifjú titánok" (13-19 év) kategóriában jelentkezhetnek. A "Gyerekszem-öregszem" kategóriában azok az alkotók nevezhetnek, akik már elmúltak 19 évesek, de a fesztiválra beküldött filmjüket 19 éves koruk előtt készítették.

A legfeljebb tizenöt perc hosszúságú, tetszőleges témájú alkotásokkal rövidfilm, animációs film, dokumentumfilm és egyéb műfaji kategóriákban lehet pályázni.

A beküldött munkákat öt tagú zsűri bírálja el, amelynek elnöke Enyedi Ildikó filmrendező. A grémium tagjai: Kocsis Ágnes filmrendező, Jordán Helén pedagógus, Nagy Dénes filmrendező, valamint Gerevich András költő, forgatókönyvíró.

A bemutatott munkákat általános iskolásokból, középiskolásokból és főiskolásokból álló gyerekzsűri is értékeli, s a közönségszavazatok alapján is osztanak ki díjakat.

A közleményből az is kiderül, hogy a fesztivál nyitórendezvényén a budapesti zenei középiskola gyerekzenekara szórakoztatja az érdeklődőket egy népi és klasszikus zenei elemeket vegyítő, Vizeli Máté fiatal zeneszerző által írt humoros darabbal. A megnyitón mai filmrendezők, többek között Kern András és Janisch Attila gyerekkori filmes munkáival is meglepik a közönséget.

A programot gyurmafilm-készítési lehetőség, számos bemutató (kaszkadőr, pirotechnikai, fegyvertechnikai, maszk, jelmez), koncertek, szakmai fórumok és minikonferencia színesíti.
A gyerekek filmjeinek tartalmi és képi világáról, valamint a gyerekek általi filmkészítés alkotói folyamatának pedagógiai és pszichológiai kérdéseiről vitafórumot rendeznek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását